Κριτική Ταινίας : The Death of Stalin

To The Death of Stalin (Ο Θάνατος του Στάλιν) του Armando Iannucci είναι ένα σατυρικό, μαύρο δράμα, το οποίο προσεγγίζει με μεγάλες δόσεις χιούμορ τις αμφιλεγόμενες πρακτικές του Ιωσήφ Στάλιν και το πώς αυτές συνέχισαν να επηρεάζουν μετά τον θάνατό του. Σουρεαλιστικό και έξυπνο, πίσω από τη φάρσα και τη διακωμώδηση μια ιστορικής κατάστασης, αγγίζει τις βάσεις της πολιτικής και της λαοφιλιάς, οι οποίες παραμένουν ίδιες και σύγχρονες 60 χρόνια μετά.

Ο Ιωσήφ Στάλιν είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της πολιτικής ιστορίας. Το The Death of Stalin (Ο Θάνατος του Στάλιν) διακωμωδεί έντεχνα το καθεστώς φόβου που επέβαλε η διακυβέρνηση του, βασίζοντας την ιστορία του στον τρόμο για την “εκκαθάριση” κάθε αντίθετης άποψης. Ο φόβος αυτός οδηγεί σε άκρως σουρεαλιστικές καταστάσεις που προκαλούν απίστευτο γέλιο με την υπερβολή τους, αλλά ταυτόχρονα εκμηδενίζουν αυτούς τους πεινασμένους για εξουσία, αυταρχικούς ανθρώπους που δυστυχώς δεν εκλείπουν ποτέ από την ανθρώπινη ιστορία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τραγικής κατάστασης, είναι το γεγονός πως οι φρουροί στην πόρτα του Στάλιν δεν τολμούν να τον πλησιάσουν όταν ακούνε ότι έχει καταρρεύσει, από φόβο ότι αυτή τους η προσέγγιση θα μπορούσε να έχει θανάσιμα αποτελέσματα για τους ίδιους.

Το cast κάνει εξαιρετική δουλειά και φέρνει στη ζωή, με κωμικό τρόπο, αυτό το σύνολο πολιτικών προσωπικοτήτων οι οποίοι εμφανίζονται να επιζητούν τη θέση του συντρόφου τους μετά τον θάνατο του. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι εντυπωσιακά και πιστά σε αυτό που θα φανταζόμασταν για την ακμή της Σοβιετική Ένωσης. Στο τελευταίο μέρος της, η ταινία αποκτά ένα πιο σοβαρό ύφος, όμως οι σουρεάλ καταστάσεις που έχουν προηγηθεί και η όλη κατάσταση απλά κάνει την ταινία και, γενικότερα, την πολιτική κατάσταση ακόμα πιο ξεκαρδιστική.

To The Death of Stalin (Ο Θάνατος του Στάλιν) είναι μια ξεκαρδιστικά χαοτική κωμωδία υστερίας με πνευματώδη διάλογο και ικανοποιητική πολιτική σάτιρα, που με τους απειλητικούς χαρακτήρες της και το έξυπνο χιούμορ της, αποτελεί μια απο τις πιο διασκεδαστικές ταινίες που είδαμε τελευταία.

 

Σκηνοθεσία: Armando Iannucci

Πρωταγωνιστούν: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Paddy Considine, Rupert Friend, Jason Isaacs, Michael Palin, Andrea Riseborough και Jeffrey Tambor

Στους Κινηματογράφους!

1 ΣΧΟΛΙΟ

Πες μας την άποψη σου..