Κριτική Ταινίας : The Favourite

Το The Favourite (Η Ευνοούμενη) του Γιώργου Λάνθιμου είναι ένα παραμύθι για την εξουσία και τη φιλοδοξία. Μια περίεργη, διασκεδαστική και καλοφτιαγμένη ταινία, για έναν πόλεμο που καταλήγει μόνο με ηττημένους.

Αρχές του 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά βρίσκονται στο απόγειο τους. Η φιλάσθενη Βασίλισσα Άννα βρίσκεται στο θρόνο και η στενή της φίλη, Λαίδη Σάρα, κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία της και το απρόβλεπτο ταπεραμέντο της. Όταν μια νέα υπηρέτρια, η Άμπιγκεϊλ, φτάνει στο παλάτι, η γοητεία της την κάνει αμέσως αγαπητή στη Σάρα. Η Σάρα την παίρνει υπό την προστασία της και η Άμπιγκεϊλ βρίσκει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου καταναλώνουν όλο το χρόνο της Σάρα, η Άμπιγκεϊλ παίρνει τη θέση της Σάρα ως η συντροφιά της Βασίλισσας. Αυτή η φιλία της δίνει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, καμία πολιτική και κανένα κουνέλι να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο της.

Ο Λάνθιμος επιχειρεί να πει μια αντισυμβατική ιστορία για μια περίοδο της αγγλικής μοναρχίας, ισορροπώντας άψογα την κωμωδία με την τραγωδία. Με ένα σφιχτό και περίπλοκο σενάριο, κάθε τι στην ταινία που δείχνει τη δύναμη ενός μονάρχη, κρύβει τη δυστυχία της εξουσίας. Οι τρεις βασικοί χαρακτήρες, τρεις γυναίκες που η κάθε μια έχει τη δική της ιστορία, τους δικούς της στόχους και τις δικές της φιλοδοξίες, παίζουν ένα παιχνίδι χωρίς νικητές και είναι σωστά τοποθετημένες σε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Μια στιλιστικά συνεπής ταινία που δεν προσπαθεί ποτέ να αποσπάσει την προσοχή από την αφήγηση, με μια άψογη κινηματογραφία, σχεδιασμό κοστουμιών, μοντάζ, σχεδιασμό παραγωγής και ήχο.

Η Olivia Colman, η Emma Stone και η Rachel Weisz προσφέρουν καταπληκτικές ερμηνείες, με την Colman, όμως, να ξεχωρίζει ως θλιμμένη βασίλισσα Άννα, δυνάστης και θύμα την ίδια στιγμή. Αυτή η ισορροπία υπάρχει σε όλους τους χαρακτήρες και οι ηθοποιοί την υπηρετούν εξαιρετικά. Οι γυναίκες αυτές είναι ικανές και έξυπνες, αδίστακτες και κακές, αλλά ταυτόχρονα θύματα των περιστάσεων και των προσδοκιών τους. Οι αντρικοί χαρακτήρες, σε κάθε περίπτωση, δρουν υποστηρικτικά, με τον Nicholas Hoult να ξεχωρίζει.

Το The Favourite (Η Ευνοούμενη) του Γιώργου Λάνθιμου είναι μια άρτια φτιαγμένη, μελαγχολική, αλλά απίστευτα γοητευτική ταινία για ένα ιδιόμορφο παιχνίδι εξουσίας και προδοσίας.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Πρωταγωνιστούν: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult και Joe Alwyn

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..