Κριτική Ταινίας : The Lion King

Το The Lion King (Ο Βασιλιάς των Λιονταριών) του Jon Favreau είναι αναμφισβήτητα ένα τεχνολογικό επίτευγμα, αριστουργηματικό οπτικά, αλλά συναισθηματικά κενό, θαμπό και χωρίς ουσιαστική υπόσταση.

Η κλασική ταινία της Disney από το 1994 ζωντανεύει ξανά, αυτή τη φορά σε μια CGI και live action εντυπωσιακή κινηματογραφική μίξη. Ο Βασιλιάς των Λιονταριών σε σκηνοθεσία του Jon Favreau, ταξιδεύει μέχρι την αφρικανική σαβάνα, όπου ένας μελλοντικός βασιλιάς γεννιέται. Ο μικρός Simba είναι ο διάδοχος του πατέρα του, Mufasa. Όμως, δεν είναι όλοι χαρούμενοι στο βασίλειο με την έλευση του μικρού λιονταριού. Ο Scar, ο αδερφός του Mufasa -και μέχρι πρότινος διεκδικητής του θρόνου- έχει άλλα σχέδια. Η μάχη για τον θρόνο θα ποτιστεί με προδοσία, οδηγώντας την κατάσταση σε τραγωδία, με αποτέλεσμα ο Simba να βρεθεί εξόριστος. Με τη βοήθεια όμως των καινούργιων του φίλων, ο Simba θα μεγαλώσει και θα διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν και στερήθηκε τόσα χρόνια.

Το remake του κλασικού αριστουργήματος είναι, ουσιαστικά, η ίδια ταινία με την πρωτότυπη, με πολύ λίγα πρόσθετα στοιχεία στην ιστορία και στους χαρακτήρες της. Ένα δημιούργημα με φωτορεαλιστικό ύφος, τεχνικά άρτιο και με εξαιρετικό CGI, που μοιάζει όμως σαν ένα ντοκιμαντέρ που μπλέκεται άτσαλα με ένα παραμύθι. Ένα αποτυχημένο, τελικά, πείραμα για το που μπορεί να φτάσει η τεχνολογία του κινηματογράφου, ασταθές στο σύνολο του.

Τα ζώα, πρωταγωνιστές της ταινίας, είναι τόσο προσεκτικά σχεδιασμένα ώστε να φαντάζουν αληθινά, αλλά ποτέ δεν καταφέρνουν να πλησιάσουν στο να αισθάνονται σαν πραγματικοί χαρακτήρες και μέρος της ιστορίας. Ενώ εντυπωσιάζουν όταν αναμιγνύουν την γλώσσα του σώματος με την κίνηση, αποσυντονίζουν όταν φαίνεται σαν να κινούν ανθρώπινα το πρόσωπο και το στόμα τους, είτε όταν μιλούν, είτε όταν τραγουδούν. Η μουσική του Hans Zimmer είναι εξαιρετική καθώς τα τραγούδια παραμένουν άθικτα, με τις νέες ερμηνείες να μην προσφέρουν κάτι περισσότερο.

Το The Lion King (Ο Βασιλιάς των Λιονταριών) του Jon Favreau είναι μια τεχνικά αρτιότατη ταινία, που δεν καταφέρνει όμως να ισορροπήσει την οπτική της υπεροχή με την αφήγηση, δημιουργώντας ένα παράξενο αποτέλεσμα.

Σκηνοθεσία: Jon Favreau

Πρωταγωνιστούν: Donald Glover, Seth Rogen, Chiwetel Ejiofor, Alfre Woodard, Billy Eichner, John Kani, John Oliver, Beyonce Knowles-Carter και James Earl Jones

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..