Κριτική Ταινίας : The Man Who Killed Don Quixote

Το The Man Who Killed Don Quixote (Ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Δον Κιχώτη) του Terry Gilliam είναι μια ιδιάζουσας μορφής ταινία, όπου ο μύθος πίσω από την παραγωγή της ξεπερνάει το αποτέλεσμα που βλέπουμε στις οθόνες. Ένα πραγματικά αστείο και αισθητικά ευχάριστο συνονθύλευμα σκηνών και συναισθημάτων, χαώδες, αλλά αληθινά φιλόδοξο.

Ο Toby, ένας κυνικός σκηνοθέτης διαφημιστικών σποτ, βρίσκεται παγιδευμένος στις εξωφρενικές παραισθήσεις ενός γέρου Ισπανού τσαγκάρη που πιστεύει ότι είναι ο Δον Κιχώτης. Κατά τη διάρκεια των κωμικών περιπετειών τους, ο Toby έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες μιας ταινίας που σκηνοθέτησε στα νιάτα του ιδεαλισμού του. Η ταινία έχει αλλάξει τα όνειρα ενός μικρού χωριού της Ισπανίας για πάντα. Μπορεί άραγε να επανορθώσει και να βρει την ανθρωπιά του; Μπορεί ο Δον Κιχώτης να επιβιώσει της παραφροσύνης του; Σε αυτό το ταξίδι εμφανίζονται δαίμονες, υπαρκτοί κι ανύπαρκτοι, μοντέρνοι και μεσαιωνικοί. Κόρες σώζονται, ιππότες μονομαχούν, γίγαντες σφαγιάζονται και οι γυναίκες βγάζουν μούσια.

Το The Man Who Killed Don Quixote (Ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Δον Κιχώτη) αποτελούσε μια ταινία όνειρο για τον σκηνοθέτη της, Terry Gilliam, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια. Με την παραγωγή της να έχει ξεκινήσει και σταματήσει πολλές φορές, την κακοτυχία του να γίνεται ακόμη και ντοκιμαντέρ, και τον πρωταγωνιστικό ρόλο να αλλάζει ηθοποιό τέσσερις φορές μέχρι να καταλήξει από τον Johnny Depp στον Adam Driver. Αυτό λοιπόν το πάθος του σκηνοθέτη να την ολοκληρώσει δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για την ταινία. Το αποτέλεσμα είναι μια χαρακτηριστική ταινία του Gilliam, με τον γνωστό εγκεντρισμό του να είναι αυτό που ξεχωρίζει καθόλη τη, μεγάλη, διάρκεια της. Η σκηνοθεσία και η κινηματογραφία βασίζονται στις σύνθετες λήψεις, στα οπτικά εφέ και τη χρήση του χρώματος, με ένα σενάριο που δεν βρίσκει τον ρυθμό του αλλά, κατά περιόδους, παραμένει αστείο.

Ο Jonathan Pryce είναι απολαυστικός στον ρόλο του, όπως και ο Adam Driver. Οι δυο αυτοί ικανότατοι ηθοποιοί όμως, ενώ υπηρετούν το σενάριο πιστά, δεν φαίνεται να μπορούν να προσπεράσουν τις αδυναμίες του. Παρόλα αυτά, το κωμικό δίδυμο παραμένει η ψυχή της ταινίας αφού όλοι οι υπόλοιποι ρόλοι, ιδιαίτερα οι γυναικείοι, υπολείπονται των δικών τους και σε χρόνο και σε σημασία.

Το The Man Who Killed Don Quixote (Ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Δον Κιχώτη) του Terry Gilliam, μοιάζει να μην καταφέρνει να σταθεί άξιο του μύθου που δημιούργησαν οι ατυχίες της παραγωγής του. Αστείο, οπτικά γοητευτικό και αρκετά σουρεαλιστικό, χάνεται μέσα στο αχανές σενάριο και στον τονικά και συναισθηματικά ασυνεπή ρυθμό του. Αξίζει όμως πάντα να βλέπεις να πραγματοποιούνται τα όνειρα και η προσπάθεια να έχει αποτέλεσμα.

 

Σκηνοθεσία: Terry Gilliam

Πρωταγωνιστούν: Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgård, Olga Kurylenko και Joana Ribeiro

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..