Κριτική ταινίας : The Marvels

Το The Marvels της Nia DaCosta δυσκολεύεται να βρει την αφηγηματική του βάση, προσφέροντας μια οπτικά όμορφη εμπειρία, η οποία τελικά μοιάζει με μια χαμένη ευκαιρία να εμβαθύνει περισσότερο στο “ηρωικό” του τρίο.

Στην ταινία The Marvels των Marvel Studios, η Carol Denvers (Captain Marvel) έχει επανακτήσει την ταυτότητά της από τους τυραννικούς Kree και έχει πάρει και την εκδίκησή της από την Υπέρτατη Νοημοσύνη. Αλλά οι επιπτώσεις των πράξεων την έχουν φορτώσει με μεγάλες ευθύνες. Όταν τα καθήκοντα της την οδηγούν σε μία ανωμαλία στο γαλαξία που συνδέεται με τους Kree, οι δυνάμεις της μπερδεύονται με αυτές της μεγαλύτερης θαυμάστρια της, Kamala Khan, γνωστής κι ως Ms. Marvel, αλλά και της ανιψιάς της, Captain Monica Rambeau, αστροναύτη για την S.A.B.E.R. Αυτή η απρόσμενη ομάδα, ως “The Marvels”, θα μάθει να δουλεύει μαζί, σε αρμονία, με στόχο τη σωτηρία του σύμπαντος.

Το The Marvels αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel μετά το Endgame. Οι ωραίες, ζωντανές αλληλεπιδράσεις των χαρακτήρων και οι εξαιρετικά εκτελεσμένες σκηνές δράσης το κάνουν να ξεχωρίζει. Ωστόσο, δεν έχει αφηγηματική ροή και αποτυγχάνει να χτίσει αποτελεσματικά πάνω στις βάσεις των προηγούμενων ταινιών του σύμπαντος.

Σε σκηνοθεσία της Nia DaCosta, η ταινία βρίσκει την τομή ανάμεσα στην ανάλαφρη διασκέδαση και το δράμα των υπερηρώων, εισάγοντας ένα ευρηματικό χαρακτηριστικό ανταλλαγής σωμάτων που προσθέτει ένα twist στο είδος. Η Captain Marvel της Brie Larson αποκτά στρώματα, κάνοντάς την πιο κατανοητή, ενώ η Ms. Marvel της Iman Vellani ξεχωρίζει, οδηγώντας την ταινία πέρα από τη σύντομη διάρκειά της.

Παρόλο που η αφήγηση είναι το αδύναμο σημείο της ταινίας, το “The Marvels” φυτεύει σπόρους για μελλοντικές πλοκές του MCU, ιδιαίτερα με τη σημαντική post-credit σκηνή. Η ανταγωνίστρια μπορεί να μην είναι αξιομνημόνευτη, αλλά οι πρωταγωνιστές -Larson, Vellani και Teyonah Parris- δίνουν καλές ερμηνείες. Δίνουν βάθος στους χαρακτήρες τους, ακόμη και αν το σενάριο δεν τους υποστηρίζει πάντα. Ο οπτικός σχεδιασμός και τα κοστούμια ενισχύουν την ταινία, αν και μερικές φορές τους λείπει η αναμενόμενη σπιρτάδα.

Συνοψίζοντας, το “The Marvels” είναι μια διασκεδαστική, αλλά ατελής ταινία. Περισσότερο μοιάζει με μια συναρπαστική βόλτα σε λούνα παρκ παρά με κινηματογραφική ταινία. Προϊδεάζει με επιτυχία τις μελλοντικές ιστορίες του MCU και αποτελεί απόδειξη της συναρπαστικής αφηγηματικής δύναμης της Marvel, ακόμη και όταν περιστασιακά παραπαίει σε αυτή τη μεγάλη και εξελισσόμενη ιστορία της.

Πρωταγωνιστούν: Brie Larson, Zawe Ashton, Teyonah Parris, Iman Vellani, Saagar Shaikh, Zenobia Shroff, Park Seo-joon, Samuel L. Jackson

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..