Κριτική Ταινίας : The Mummy/ Η Μούμια

Η ταινία The Mummy (Η Μούμια) παρουσιάζεται σαν ένα reboot της μεγάλης cult επιτυχίας των ’90s και σαν είσοδος στο αποκαλούμενο Dark Universe. Στην πραγματικότητα όμως, είναι μια ταινία που δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να είναι. Με μεγάλες εκρήξεις, σκηνές δράσης, υπερφορτωμένη με CGI, τέρατα, μυστικισμό και ένα love story να υποβόσκει, πέφτει μέσα σε όλες τις παγίδες των μοντέρνων franchise.

Το The Mummy (Η Μούμια) είναι μια ακόμα προσπάθεια της Universal να χτίσει το Dark Universe, ένα franchise “για θεούς και τέρατα”. Αυτό έχει τεράστια επιρροή στην ταινία, αφού προσπαθεί με κουραστικό τρόπο να θέσει τις βάσεις για τις επόμενες ιστορίες χωρίς καν να έχει τελειώσει τη δική της. Η ιστορία εδώ είναι κλασσική, η Μούμια επιστρέφει αλλά αυτή τη φορά, για κάποιο λόγο, στο Λονδίνο αντί στην Αίγυπτο. Το σενάριο είναι επαναλαμβανόμενο και προβλέψιμο. Χαρακτήρες χωρίς υπόσταση στροβιλίζονται γύρω από τον ήρωα που υποδύεται ο Tom Cruise, έναν ήρωα βαρετό και χωρίς βάθος που δύσκολα κάποιος μπορεί να επενδύσει συναισθηματικά.

Όλα αυτά ενώ η ταινία δεν είναι μια κακά σκηνοθετημένη ή στημένη. Ο σχεδιασμός παραγωγής παραμένει εντυπωσιακός και τα οπτικά εφέ είναι καλοφτιαγμένα. Το γεγονός όμως πως η ταινία είναι αρκετά καλή οπτικά, δεν μπορεί να σώσει τα υπόλοιπα σημεία στα οποία υστερεί. Η ταινία ουσιαστικά δεν είναι ενδιαφέρουσα. Ερμηνευτικά ξεχωρίζει ο Russell Crowe, αλλά η χρήση CGI πάνω του τον περιορίζει. Ο Tom Cruise δεν προσθέτει κάτι παραπάνω στην ταινία, παρόλα αυτά διατηρεί το χάρισμα που τον έκανε δημοφιλή action-hero. Η Sofia Boutella είναι εντυπωσιακή, αλλά το σενάριο δεν την υποστηρίζει και δεν της δίνει την δυνατότητα να ξεχωρίσει.

Το The Mummy (Η Μούμια) δημιουργήθηκε ως προπομπός ενός μεγάλου Dark Universe, με ένα σύνολο γνωστών ηθοποιών, αλλά δεν καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον. Με εμφανή την υπερπροσπάθεια της δημιουργίας ενός blockbuster, είναι μια φορτωμένη ταινία δράσης με ορισμένα στοιχεία τρόμου, βαρετούς χαρακτήρες και άνοστο σενάριο. Αν θέλεις να ξεκινήσεις ένα σύμπαν, πρέπει να δημιουργήσεις κάτι που οι άνθρωποι θα θέλουν να παρακολουθήσουν.

 

Σκηνοθεσία: Alex Kurtzman

Πρωταγωνιστούν: Tom Cruise, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Jake Johnson, Courtney B. Vance, Marwan Kenzari, Javier Botet και Russell Crowe

 

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..