Κριτική Ταινίας : The Two Popes

Tο the Two Popes (Οι Δύο Πάπες) του Fernando Meirelles είναι μια παραδόξως αστεία, εξαιρετικά πρωτότυπη, πνευματώδης και δυναμική προσέγγιση μιας άκαμπτης πραγματικότητας.

Πίσω από τα τείχη του Βατικανού, ο συντηρητικός Πάπας Βενέδικτος και ο φιλελεύθερος μελλοντικός Πάπας Φραγκίσκος πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για να συνεχίσουν την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φερνάντο Μεϊρέγιες, γνωστός για τις ταινίες «Περί Τυφλότητος», «Ο Επίμονος Κηπουρός» και «Η Πόλη του Θεού». Μια ενδόμυχη ματιά στην ιστορική αυτή στιγμή για την Καθολική Εκκλησία με πρωταγωνιστές τους Άντονι Χόπκινς και Τζόναθαν Πράις σε ερμηνείες υψηλού επιπέδου που ήδη συζητιούνται για τα βραβεία Όσκαρ.

Έξυπνη και απροσδόκητα αστεία, παρά τις πολλές και ασυνεπείς αλλαγές στον τόνο της, το The Two Popes αναμειγνύει κωμωδία, ιστορία και χαρακτήρες, έξυπνα και επιμελώς. Εξετάζει το μέλλον της καθολικής Εκκλησίας, την ηθική, τα λάθη του παρελθόντος, και το πώς δύο άνδρες με διαφορετικές ιδεολογίες μπορούν να βρουν κοινό έδαφος. Περιστρέφεται γύρω από δύο ηλικιωμένους, απλουστεύοντας τη θέση τους στην κοινωνία και παρουσιάζοντάς τους ως κάτι ανθρώπινο με τις αμαρτίες τους, τις λύπες, τα πάθη και τις απολαύσεις τους. Από τεχνική άποψη όμως, είναι ανεπαρκής. Η κινηματογραφία, ο φωτισμός αλλά και η έλλειψη συνεκτικής αφήγησης αποτελούν εμφανή μειονεκτήματα σε μια ταινία η οποία ίσως να μην λειτουργούσε χωρίς τους ηθοποιούς τους.

Τόσο ο Jonathan Pryce όσο και ο Anthony Hopkins είναι εξαιρετικοί. O Hopkins δίνει πολυπλοκότητα σε έναν άνθρωπο που συχνά θεωρείται ελιτίστικος και όχι τόσο χαρισματικός, ενώ ο Pryce έχει την ευκαιρία να υποδυθεί μια περισσότερο ξεχωριστή προσωπικότητα, φέρνοντας γοητεία και πιστότητα στο χαρακτήρα του.

To The Two Popes (Οι Δύο Πάπες) του Fernando Meirelles είναι μια εξαιρετικά γραμμένη, έξυπνη και ισορροπημένη κωμωδία για μια απλουστευμένη μορφή δυο δυναμικών προσωπικοτήτων με ιδεολογικές διαφορές.

 

Σκηνοθεσία: Fernando Meirelles

Πρωταγωνιστούν: Anthony Hopkins και Jonathan Pryce

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..