Κριτική Ταινίας : Tomb Raider: Lara Croft

To Tomb Raider: Lara Croft του Roar Uthaug είναι μια διασκεδαστική, γρήγορη και σωστά δομημένη περιπέτειας δράσης. Χωρίς να πρωτοτυπεί ή να αλλάζει δεδομένα σε αυτό το είδος, το οποίο σπάνια πετυχαίνει πλέον κινηματογραφικά, είναι μια ικανοποιητική μεταφορά του δημοφιλούς video game που προσπαθεί να επανεισάγει στη μεγάλη οθόνη μια από τις πιο δημοφιλείς action heroines.

Η ταινία ξεκινάει με τη Lara Croft να ζει μια ανέμελη ζωή όταν αποφασίζει να διεκδικήσει την περιουσία του πατέρα της, ο όποιος έχει εξαφανιστεί. Η ίδια ανακαλύπτει ένα μυστήριο κλειδί, το οποίο την οδηγεί στο να μάθει πως ο πατέρας της προσπαθούσε να Himiko, της μυθικής βασίλισσας του Yamatai, που φημολογείται ότι ελέγχει τη ζωή και τον θάνατο. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο πατέρα της της ζητάει να εξαφανίσει όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά αυτή αντίθετα αποφασίζει να ακολουθήσει τα βήματά του και να συγκρουστεί με την Trinity, μια μυστική οργάνωση. Το Tomb Raider: Lara Croft ακολουθεί πιστά το reboot του Tomb Raider που κυκλοφόρησε το 2013, υποβαθμίζοντας λίγο τα μεταφυσικά στοιχεία και επικεντρώνοντας το σενάριο περισσότερο στην δράση.

Η νέα Lara Croft δεν είναι απλά μια δυναμική γυναίκα έτοιμη να τα βάλει με τους πάντες. Είναι ευαίσθητη, εύθραυστη και βαθιά συναισθηματική. Μια ιστορία ενηλικίωσης, με μια ηρωίδα που μοιάζει περισσότερο ανθρώπινη παρά υπερηρωίδα, αν και οι ικανότητες της δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καθημερινές. Η Alicia Vikander κουβαλάει ουσιαστικά την ταινία στους ώμους της, καταφέρνοντας να ισορροπήσει εξαιρετικά μια εφηβική εικόνα με ένα απίστευτο δυναμισμό, χωρίς να βασίζεται στιγμή στη σεξουαλικότητα της. Το υποστηρικτικό καστ λειτουργεί καλά συνοδεύοντας την ηρωίδα, αλλά χωρίς να εντυπωσιάζει. Η σκηνοθεσία και η σκηνογραφία της ταινίας είναι αρκετά καλές, αν και τα οπτικά εφέ γίνονται υπερβολικά εμφανή σε κάποια σημεία. Το σενάριο είναι υπερβολικά προβλέψιμο αν και, από την φύση της, μια μεταφορά βιντεοπαιχνιδιού δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εκπλήξεις.

To Tomb Raider: Lara Croft μας συστήνει από την αρχή την Lara Croft, μια ηρωίδα πλέον εύθραυστη, με έναν βαθύ δυναμισμό ο οποίος πηγάζει από τις ανησυχίες της. Με τη σχέση πατέρα-κόρης στο προσκήνιο και την αναζήτηση για χαμένους μυθικούς τάφους να αποτελούν ακόμα τη βάση της ιστορίας, το Tomb Raider αποτελεί μια ικανοποιητική κινηματογραφική μεταφορά αλλά, δεν καταφέρνει να είναι κάτι περισσότερο από μια διασκεδαστική, αξιοπρεπή ταινία που όμως κάπου χάνει τον στόχο της.

 

Σκηνοθεσία: Roar Uthaug

Πρωταγωνιστούν: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu και Kristin Scott Thomas

Στους Κινηματογράφους!

 

Πες μας την άποψη σου..