Κριτική Ταινίας : Us

Το Us (Εμείς) του Jordan Peele είναι ένα έντονο, έξυπνο και παράξενο μείγμα τρόμου, κωμωδίας και κοινωνικής σάτιρας. Μια οπτικά εντυπωσιακή ταινία με ένα σφιχτό σενάριο, το οποίο καταφέρνει να εξισορροπεί μεταξύ των ειδών αρμονικά.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η βραβευμένη με Όσκαρ Lupita Nyong’o, ως μια γυναίκα που επιστρέφει στο παραλιακό παιδικό της σπίτι, μαζί με τον σύζυγο και τα δύο τους παιδιά, για ένα ειδυλλιακό καλοκαίρι. Κυνηγημένη από ένα ανεξήγητο τραύμα από το παρελθόν και βιώνοντας μια σειρά από μυστηριώδεις συμπτώσεις, η Adelaide Wilson νιώθει την παράνοιά της να φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα, καθώς όλο και περισσότερο αισθάνεται και πιστεύει πως κάτι κακό θα συμβεί στην οικογένειά της. Αφού έχουν περάσει μια τεταμένη ημέρα στην παραλία με τους φίλους τους, τους Tyler, η Adelaide και η οικογένειά της επιστρέφουν στο σπίτι. Όταν πέφτει το σκοτάδι, οι Wilson ανακαλύπτουν τις μορφές τεσσάρων ανθρώπων να στέκονται ασυνήθιστα στο δρόμο.

Το Us (Εμείς) παρουσιάζει μια ιστορία με πολλές ανατροπές, αλλά ξεκάθαρα συμβολική. Ο Peele επιδιώκει να εξερευνήσει τους βαθύτερους φόβους και εφιάλτες των ανθρώπων, σε μια ταινία που βασίζεται στη φιλοσοφία της αυτοκαταστροφής. Φτιάχνει λοιπόν έναν κόσμο αριστοτεχνικά, με εξαιρετική σκηνοθεσία, χωρίς όμως να μένει στην επιφάνεια αλλά, χτίζοντας έναν μύθο τόσο εμφανώς όσο και βαθύτερα τρομακτικό. Αυτός ο συμβολισμός δεν γίνεται εις βάρος της αφήγησης, καθώς η ταινία χτίζει κλιμακωτά την έντασή της, ισορροπώντας τα βαθιά νοήματά της με μια γερή δόση κωμωδίας και τρόμου.

Η Lupita Nyong’o ηγείται ενός ισχυρού cast, με εκείνη και την Elisabeth Moss να ξεχωρίζουν. Ο χαρακτήρας της Nyong’o είναι αυτός που εκκινεί την ιστορία και τον υπηρετεί εξαιρετικά, με μια εντυπωσιακή ερμηνεία στον ρόλο μιας αλλόκοτης και ανατριχιαστικής γυναίκας. Η Elisabeth Moss είναι, από τη μεριά της, υπέροχη και κλέβει την παράσταση, από ένα καστ που είναι καλό στο σύνολο του.

Το Us (Εμείς) του Jordan Peele είναι μια εξαιρετικά έξυπνη, ποιητική και, ταυτόχρονα, αιματηρή ταινία φρίκης, που υποδηλώνει ότι ίσως το “άλλο” που φοβόμαστε να είναι πάντα ο εαυτός μας.

Σκηνοθεσία: Jordan Peele

Πρωταγωνιστούν: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss και Tim Heidecker

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..