Κριτική Ταινίας : War for the Planet of the Apes

To War for the Planet of the Apes (Ο πλανήτης των πιθήκων: Η σύγκρουση) είναι σκοτεινό, συγκλονιστικό και απίστευτα συναισθηματικά φορτισμένο για μια “καλοκαιρινή ταινία”. Ο Matt Reeves κλείνει την τριλογία του Πλανήτη των Πιθήκων με μια ταινία που έχει, ίσως, τα καλύτερα ειδικά εφέ που έχουμε δει φέτος στη μεγάλη οθόνη, καταπληκτικές σκηνές δράσης και ταυτόχρονα μια ιστορία να πει.

Στο War for the Planet of the Apes (Ο πλανήτης των πιθήκων: Η σύγκρουση) συντελείται κάτι σπάνιο για μια ταινία που βασίζεται, ουσιαστικά, σε χαρακτήρες CGI. Οι χαρακτήρες αναπτύσσονται μέσα σε έναν ισχυρό συναισθηματικό πυρήνα και θίγονται θέματα όπως η ελευθερία και η οικογένεια. Η ταινία τολμά να κάνει κάτι που λίγες ταινίες με θέμα έναν πόλεμο, έστω και μη υπαρκτό, τολμούν. Δεν ονομάζει καμία πλευρά ως καλούς ή κακούς, αλλά αφήνει να εννοηθεί πως το καλό και το κακό υπάρχει παντού. Είναι απορίας άξιο το πώς μια ταινία με πρωταγωνιστές πιθήκους καταφέρνει να συγκινήσει τόσο βαθιά και να δώσει μηνύματα που μπορούν να μεταφραστούν σε αξίες για τόσους ανθρώπους. Ο Caesar αντιστέκεται στην αδικία και την κατάχρηση εξουσίας, με το να εξελίσσεται από έναν φοβισμένο πίθηκο σε έναν αρχηγό, ο οποίος πολεμάει για την προστασία της οικογένειας του.

Οπτικά πρόκειται για μια από της καλύτερες ταινίες που έχουμε δει. Τα ειδικά εφέ είναι αριστοτεχνικά φτιαγμένα και οι χαρακτήρες έχουν μια έντονη αληθοφάνεια. Δεν θα είναι υπερβολή αν τα ονομάσουμε τα καλύτερα οπτικά εφέ που έχουμε δει ποτέ σε ταινία δράσης. Η μουσική επένδυση ντύνει προσεκτικά κάθε στιγμή, ενώ οι σκηνές δράσης είναι, το λιγότερο, εντυπωσιακές. Φυσικά, όπως κάθε ταινία, έτσι και το War for the Planet of the Apes (Ο πλανήτης των πιθήκων: Η σύγκρουση) έχει ατέλειες, όπως μερικές απότομες αλλαγές, αλλά στο σύνολο της είναι τόσο εντυπωσιακή και προσφέρει μια κινηματογραφική εμπειρία όπου δύσκολα μπορείς να τις εντοπίσεις κατά την πρώτη προβολή.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στις ερμηνείες, ειδικά σε αυτή του Andy Serkis, ενός ηθοποιού που έχει αναλάβει αρκετούς ρόλους που βασίζονται στο CGI. Ο Serkis δίνει στον χαρακτήρα του Caesar ιδιαίτερο βάθος με μια υπέροχη ερμηνεία. Εξίσου εντυπωσιακός και ο Woody Harrleson στον ρόλο του βασικού ανταγωνιστή, που πραγματικά προκαλεί το αίσθημα της απειλής χωρίς να υπερβάλει.

To War for the Planet of the Apes (Ο πλανήτης των πιθήκων: Η σύγκρουση) είναι ένα  blockbuster που εστιάζει στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και τη συναισθηματική σύγκρουση μέσα τους, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα υψηλών προδιαγραφών με υπέροχες εικόνες και σκηνές μάχης. Ίσως ό,τι καλύτερο έχουμε δει τελευταία.

 

 

Σκηνοθεσία: Matt Reeves

Πρωταγωνιστούν: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Amiah Miller, Karin Konoval, Judy Greer και Terry Notary

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..