Κριτική ταινίας : Wonka (Γουόνκα)

To Wonka (Γουόνκα) του Paul King είναι μια επιτυχημένη διασκευή, που συνδυάζει τη νοσταλγία με μια νέα οπτική της αγαπημένης ιστορίας.

Όταν ο αισιόδοξος και γεμάτος δέος Γουίλι Γούνκα καταφθάνει στο κέντρο του κόσμου της σοκολατοποιίας, δεν έχει παρά μερικά κέρματα στην τσέπη του και ένα καπέλο γεμάτο όνειρα, συμπεριλαμβανομένου να ανοίξει το δικό του μαγαζί με σοκολάτες πλάι στους σπουδαιότερους σοκολατοποιούς του κόσμου. Αλλά σε αυτή τη μεγαλοπρεπή, αν όχι ανελέητη, πόλη, τα ελάχιστα χρήματα του Γουίλι κάνουν φτερά γρήγορα, και καταλήγει σε ένα μονοπάτι γεμάτο κακουχίες καθώς αναγκάζεται να δουλέψει σαν σκλάβος σε ένα πλυσταριό. Παρόλο που το μέλλον του Γουίλι διαγράφεται δυσοίωνο, το φρόνημα του παραμένει ακμαιότατο, αν και η σοκολατοποιία είναι ένας κλάδος πολύ πιο σκληρός από αυτό φαίνεται και η ευφυία του δεν τυχαίνει θερμής υποδοχής από το αδίστακτο Καρτέλ της Σοκολάτας, που θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την πελατεία δική του. Όμως, χάρη στη μοναδικότητα και τις ιδιοφυείς ιδέες του και με τη βοήθεια μερικών εντυπωσιακών φίλων -ειδικά μιας πανέξυπνης ορφανής νεαρής που ακούει στο όνομα Νουντλ- ο Γουίλι είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να αξιοποιήσει τα ταλέντα και το πείσμα του για να εκπληρώσει το όνειρο του. Μέσα από τη μαγευτικά λαχταριστή, καμιά φορά επικίνδυνη, αισιόδοξη περιπέτεια που θα ακολουθήσει, ο Γουίλι ανακαλύπτει ότι, ενώ οι περισσότεροι στο διάβα του προτιμούν την απληστία από την καλοσύνη, κάθε εμπόδιο είναι για καλό… Το μόνο που χρειάζεται είναι αγνή φαντασία.

Η ταινία ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στη νοσταλγία και τη φρεσκάδα, παρουσιάζοντας έναν Willy Wonka με διαφορετική, αλλά ελκυστική προσωπικότητα. Η ιστορία, που λειτουργεί ως prequel, προσθέτει ένα νέο επίπεδο στον πασίγνωστο χαρακτήρα, καθιστώντας την αφήγηση τόσο συγκινητική όσο και χιουμοριστική. Η κινηματογράφηση, ο σχεδιασμός παραγωγής και τα κοστούμια της ταινίας συμβάλλουν στη μαγική και φανταστική ατμόσφαιρα.

Το Wonka (Γουόνκα) αποκλίνει με τόλμη από το κλασικό, δημιουργώντας τη δική του μαγεία. Η ενσωμάτωση του Pure Imagination της πρώτης ταινίας στο soundtrack προσθέτει μια νοσταλγική πινελιά, τονίζοντας τη νέα προσωπικότητα της ταινίας. Ο παιδικός τόνος της ταινίας παραπέμπει στην ουσία του Wonka, αποκαλύπτοντας την επιθυμία ενός ονειροπόλου να γίνει ο μεγαλύτερος σοκολατοποιός του κόσμου. Η αντιπαράθεση αυτής της ελαφρότητας με τη σκληρότητα και τον καπιταλισμό προσθέτει βάθος στον κόσμο του χαρακτήρα που όλοι γνωρίζουμε. Η κινηματογράφηση είναι πανέμορφη, με τις σκηνές με τα μπαλόνια και το γοητευτικό ζαχαροπλαστείο να ξεχωρίζουν.

Παρουσιάζοντας αυτόν τον νέο, νεανικό και παιχνιδιάρικο Willy Wonka, αλλά διατηρώντας παράλληλα μια σύνδεση με τον κλασικό εκκεντρικό χαρακτήρα, η ουσία του Wonka παραμένει. Στην ερμηνεία του Timothée Chalamet ως Willy Wonka, η ταινία βρίσκει έναν χαρισματικό πρωταγωνιστή, ενώ ο Hugh Grant ως Oompa-Loompa κλέβει την παράσταση. Η μουσική πτυχή, καλά εκτελεσμένη με εννέα συνολικά τραγούδια, προσθέτει στη γοητεία της ταινίας. Η ιστορία είναι συγκινητική και κωμική, μένοντας πιστή στον χαρακτήρα. Οι χαρακτήρες της ταινίας, ιδίως οι δευτεραγωνιστές, συμβάλλουν στη συνολική ανάλαφρη ατμόσφαιρα.

To Wonka (Γουόνκα) του Paul King είναι μια συγκινητική και χιουμοριστική ιστορία, η οποία δίνει νέα ζωή στον χαρακτήρα του Willy Wonka με τη νέα προοπτική της.

Σκηνοθεσία: Paul King

Πρωταγωνιστούν: Timothee Chalamet, Sally Hawkins, Hugh Grant, Olivia Colman, Paterson Joseph, Rowan Atkinson, Keegan-Michael Key

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..