Το Queer του Luca Guadagnino προσφέρει μια αισθητικά πλούσια, αλλά διχαστική εμπειρία, συνδυάζοντας την αισθαντική σκηνοθεσία του δημιουργού με μια αφήγηση που αμφισβητεί τις συμβατικές κινηματογραφικές φόρμες.
Βασισμένο στο έργο του William S. Burroughs, η ταινία ακολουθεί τον William Lee, που ενσαρκώνει με ωμή ένταση ο Daniel Craig, σε μια περιπλάνηση μέσα από τον πόνο του ανεκπλήρωτου έρωτα και την υπαρξιακή αναζήτηση. Με φόντο το Μεξικό της δεκαετίας του ’50, η ταινία δίνει έμφαση στις οπτικές και ηχητικές της λεπτομέρειες, αλλά συχνά η αφήγηση χάνεται μέσα στον σουρεαλισμό της.
1950, Μεξικό.
Ο Γουίλιαμ Λι, ένας Αμερικανός ομογενής στην Πόλη του Μεξικού στις αρχές του 50, περνά τις μέρες του σχεδόν εντελώς μόνος, εκτός από μερικές επαφές με άλλα μέλη της μικρής αμερικανικής κοινότητας, όπως είναι ο Τζο.
Η συνάντησή του με τον Γιουτζίν Άλερτον, έναν νέο φοιτητή και πρώην στρατιώτη στην πόλη, του δείχνει, για πρώτη φορά, ότι μπορεί τελικά να είναι δυνατό να δημιουργήσει μια στενή σχέση με κάποιον.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εμμονή του Lee με τον Eugene Allerton, έναν μυστηριώδη και απόμακρο άντρα που υποδύεται με λεπτότητα ο Drew Starkey. Η σχέση τους χαρακτηρίζεται από μια έντονη ανισορροπία μεταξύ επιθυμίας και συναισθηματικής απόστασης, αποτυπώνοντας την αγωνία του να λαχταράς κάποιον που παραμένει απρόσιτος. Παρά τις εξαιρετικές ερμηνείες, με τον Craig να δίνει μια από τις πιο ευάλωτες παρουσίες της καριέρας του, η έλλειψη βάθους στον χαρακτήρα του Allerton αποδυναμώνει τη συναισθηματική σύνδεση του θεατή με την ιστορία.
Η σκηνοθετική μαεστρία του Guadagnino λάμπει μέσα από την εντυπωσιακή φωτογραφία και τα ονειρικά σκηνικά. Οι σκηνές με την τελετουργική χρήση της ayahuasca στη ζούγκλα είναι οπτικά συναρπαστικές, ενώ η υποβλητική μουσική των Trent Reznor και Atticus Ross ενισχύει την ατμόσφαιρα. Παρ’ όλα αυτά, η εμμονή με τον συμβολισμό και ο άνισος ρυθμός, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό, αφαιρούν από τη συνολική δύναμη της αφήγησης, κάνοντάς τη συχνά να μοιάζει περισσότερο με αισθητικό πείραμα παρά με ολοκληρωμένη ιστορία.
Το Queer δεν είναι μια παραδοσιακή ιστορία αγάπης, ούτε μια εύκολη ταινία. Βασίζεται στην αμφισημία και προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τα πολλαπλά της επίπεδα αφού πέσουν οι τίτλοι τέλους. Για κάποιους, αυτό είναι το μεγαλύτερο της ατού – μια βιωματική εξερεύνηση της απομόνωσης και της λαχτάρας. Για άλλους, όμως, μπορεί να φαίνεται απογοητευτικά ασαφής και υπερβολικά φιλόδοξη. Παρά την πολυπλοκότητά της, η ταινία επιβεβαιώνει τον Guadagnino ως έναν σκηνοθέτη που τολμά να ρισκάρει, ακόμα κι όταν το αποτέλεσμα διχάζει.
Σκηνοθεσία: Luca Guadagnino
Πρωταγωνιστούν: Daniel Craig, Drew Starkey, Jason Schwartzman, Lesley Manville, Omar Apollo
Στους Κινηματογράφους