Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Έξι ταινίες για έξι γυναίκες

Αν και οι ταινίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία, δεν είναι λίγες οι φορές που ο κινηματογράφος τίμησε και διηγήθηκε τις ιστορίες ιδιαίτερων γυναικών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ας θυμηθούμε έξι ταινίες για έξι γυναίκες οι οποίες άλλαξαν με τον τρόπο ζωής τους τα δεδομένα της εποχής τους και ήρθαν αντιμέτωπες με το κατεστημένο.

1. Έμελιν Πάνκχερστ- Suffragette (2015)

Μάχη δίχως σταματημό, αγώνας με κάθε τίμημα, δίψα για μεταρρύθμιση, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δράση της ακτιβίστριας Έμελιν Πάνκχερστ, η οποία ηγήθηκε του κινήματος των Σουφραζετών στη Βρετανία.

Στη ζωή της Πάνκχερστ, πολλές στιγμές θυμίζουν την αρχή μιας νέας εποχής και δεν ξεθωριάζουν με τον χρόνο. Γεννήθηκε στο Μάντσεστερ το 1858 και μεγάλωσε σε μια οικογένεια με την πολιτική και τον ακτιβισμό να βρίσκονται στο επίκεντρο. Κληρονόμος της οικογενειακής αυτής παράδοσης, η Πάνκχερστ αφιερώθηκε από την εφηβική κιόλας ηλικία στην πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών. Στον κινηματογράφο την υποδύθηκε η Meryl Streep. Αν και με μια μικρή εμφάνιση στην εν λόγω ταινία, η Πάνκχερστ παραμένει στο κέντρο του κινήματος των Σουφραζετών.

 

2. Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ-Amelia (2009)

Η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937 και κηρύχθηκε θανούσα στις 5 Ιανουαρίου 1939. Ήταν Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της στους αιθέρες, τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης The Ninety-Nines, μίας οργάνωσης για τις γυναίκες πιλότους. Η ταινία που προβλήθηκε το 2009 με πρωταγωνίστρια την Hilary Swank, δεν έτυχε κριτικής ή εμπορική επιτυχίας.

 

3. Φρίντα Κάλο-Frida (2002)

Η Φρίντα Κάλο ήταν η πρώτη, ίσως, ζωγράφος που τόλμησε να παραβιάσει τους κανόνες που όριζαν ως τότε την τέχνη, αλλά και από τις ελάχιστες γυναίκες της εποχής της που έζησε με τόση ελευθερία και ένταση. Αν και η ίδια υποστήριζε ότι γεννήθηκε το 1910, χρονιά που ξέσπασε η Μεξικανική Επανάσταση, στην πραγματικότητα ήρθε στη ζωή στις 6 Ιουλίου του 1907. Η μεγάλη ζωγράφος που έκανε το σώμα της μήνυμα και έργο τέχνης. Ξεπερνώντας το όριο ανάμεσα σε γυναικείο και ανδρικό, παραμένει ακόμη και σήμερα το «αποκρουστικά» ελκυστικό σύμβολο της ανεξαρτησίας από τα παραδοσιακά κοινωνικά πρότυπα. Στον κινηματογράφο την υποδύθηκε υποδειγματικά η συμπατριώτισσα της, Salma Hayek, λαμβάνοντας μια υποψηφιότητα για Oscar.

 

4. Βασίλισσα Ελισάβετ-Elizabeth (1998)

Η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ανέβηκε στον θρόνο το 1558, σε ηλικία 25 ετών. Βασίλευσε για 45 χρόνια και άφησε πίσω της μία τεράστια αυτοκρατορία στην ακμή της. Έμεινε γνωστή ως η «Παρθένα Βασίλισσα», αφού απαρνήθηκε τον γάμο για να αφοσιωθεί εξ’ ολοκλήρου στη διακυβέρνηση της χώρας. Ήταν δίκαιη με τους υπηκόους της και αδίστακτη με τους εχθρούς της. Έδωσε τέλος στις θρησκευτικές διαμάχες που είχαν ρημάξει την Αγγλία τις προηγούμενες δεκαετίες και έσωσε τη διαλυμένη οικονομία της χώρας. Ανέπτυξε τις τέχνες και τον πολιτισμό με «αγαπημένο της παιδί», τον συγγραφέα Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Ήταν μία πολιτική και στρατηγική ιδιοφυΐα και η περίοδος της βασιλείας της ονομάστηκε «Χρυσός Αιώνας». Τη Βασίλισσα Ελισάβετ υποδύθηκαν πολλές κατά καιρούς, αλλά η Cate Blanchett με την υποψήφια για 7 Όσκαρ ταινία Elizabeth το 1998, παραμένει μια από τις καλύτερες μεταφορές.

 

5. Κλεοπάτρα-Cleopatra (1963)

Η Κλεοπάτρα Ζ΄ Φιλοπάτωρ, γνωστή στην ιστορία ως Κλεοπάτρα, ήταν η τελευταία ενεργή βασίλισσα της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου. Μετά τη βασιλεία της, η Αίγυπτος έγινε επαρχία της νεοϊδρυθείσας, τότε, Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Παρόλο που ήταν ικανή και δαιμόνια μονάρχης, έμεινε διάσημη κυρίως γιατί κατόρθωσε να γοητεύσει δυο από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της, τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο, αλλά και για την ομορφιά και το τραγικό της τέλος. Χάρη στη φιλοδοξία και την προσωπική της γοητεία, επηρέασε καθοριστικά τη ρωμαϊκή πολιτική σε μια αποφασιστική περίοδο και κατέληξε να αντιπροσωπεύει, όσο καμιά άλλη γυναίκα στην αρχαιότητα, το πρότυπο της μοιραίας γυναίκας. Elizabeth Taylor και Richard Burton έφεραν στην μεγάλη οθόνη την πολυτάραχη ιστορία της Κλεοπάτρας το 1963.

 

6. Ιωάννα της Λωραίνης-The Messenger: The Story of Joan of Arc (1999)

 

Μπορεί μια νεαρή κοπέλα να αλλάξει τη ροή του πιο σκληρού και μακροχρόνιου πολέμου της παγκόσμιας ιστορίας; Όχι, εκτός κι αν διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις. Ως τέτοιες θεωρούσε η δωδεκάχρονη Ιωάννα της Λωραίνης τα οράματα, στα οποία ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, η Αγία Μαργαρίτα και η Αγία Αικατερίνη την καλούσαν να πάρει τα όπλα και να ξεπλύνει την ντροπή των ομοεθνών της Γάλλων, οι οποίοι είχαν γνωρίσει συντριπτικές ήττες από τους Βρετανούς, στο πλαίσιο του Εκατονταετούς Πολέμου. Η Ιωάννα γεννήθηκε το 1412 (στις 6 Ιανουαρίου σύμφωνα με ορισμένες πηγές), στο μικρό γαλλικό χωριό Ντομρεμί. Από πολύ μικρή έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική. Πρωτόγνωρο γεγονός, τόσο για το φύλο όσο και για την ηλικία της. Αν και η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας της με τη Milla Jovovich στον ομώνυμο ρόλο δεν θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχής, ωστόσο η ιστορία της εμπνέει ανά τους αιώνες.

Πες μας την άποψη σου..