Κριτική Ταινίας : The Last Duel

Το The Last Duel (Η Τελευταία Μονομαχία) του Ridley Scott είναι μια επική ταινία που “χτίζεται” μέσα από διάφορες προοπτικές και περίπλοκες λεπτομέρειες.

Το ιστορικό αυτό έπος διαδραματίζεται στα μέσα του Εκατονταετούς Πολέμου και πραγματεύεται την καθεστηκυία εξουσία των ανδρών, τις αδυναμίες της δικαιοσύνης και τη δύναμη και το σθένος μιας γυναίκας που είναι πρόθυμη να υπερασπιστεί ολομόναχη την αλήθεια. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία ξετυλίγει μακροχρόνιες εικασίες για την τελευταία επίσημη μονομαχία στη Γαλλία ανάμεσα στον Jean de Carrouges και τον Jacques Le Gris , δύο φίλων που κατέληξαν να γίνουν άσπονδοι εχθροί.

Βασισμένο σε πραγματικές μαρτυρίες του 14ου αιώνα και δικαστικά αρχεία για ένα αμφιλεγόμενο μέχρι σήμερα γεγονός, αφηγείται μια βίαιη ιστορία προδοσίας και εκδίκησης από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες. Μια προοπτική που έχουμε ξαναδεί σε ταινίες (Rashomon, Kurosawa). Πραγματεύεται την εξουσία των ανδρών, τις αδυναμίες της δικαιοσύνης και τη δύναμη και το σθένος μιας γυναίκας που είναι πρόθυμη να υπερασπιστεί ολομόναχη την αλήθεια της. Η ταινία, δηλαδή, απεικονίζει τη θλιβερή πραγματικότητα της ζωής των γυναικών στον Μεσαίωνα με μία μάλλον φοβερή ακρίβεια.

Οι σκηνές δράσης είναι μερικές από τις καλύτερες που έχουν υπάρξει σε μεσαιωνική ταινία, ρεαλιστικές και με έμφαση στην επικότητα. Εντυπωσιακά σχεδιασμένη, προσφέρει έναν κόσμο της μεσαιωνικής Γαλλίας τόσο μουντό, όσο ήταν και στην πραγματικότητα. Ο Ridley Scott από το Βασίλειο των Ουρανών και τον Μονομάχο μοιάζει να εξελίχθηκε, παρά την ηλικία και τη φήμη του.

Οι τρεις ηθοποιοί που παρουσιάζουν τις διαφορετικές οπτικές γωνίες μέσω των χαρακτήρων τους, Matt Damon, Adam Driver και Jodie Comer, είναι στο σύνολο τους εξαιρετικοί, με την Comer να ξεχωρίζει σε έναν τραγικό ρόλο, τέλεια ερμηνευμένο. Ο Ben Affleck με την σειρά του, είναι επίσης πολύ καλός, προσφέροντας πολλά με την κωμική του εμφάνιση σε μια τόσο σοβαρή και βίαιη ταινία.

Το The Last Duel (Η Τελευταία Μονομαχία) του Ridley Scott είναι υπέροχα βίαιο και θλιβερό, ένα παραμύθι για ενήλικους που μιλάει για τόσα πολλά πράγματα, τα οποία είναι σημαντικά και σήμερα.

Σκηνοθεσία: Ridley Scott

Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer και Ben Affleck

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..