Κριτική Ταινίας : Downton Abbey

To Downton Abbey (Πύργος του Downton) του Michael Engler είναι μια από τις, σπάνιες πλέον, μεταφορές σειρών στη μεγάλη οθόνη. Καλοφτιαγμένο, αλλά χωρίς να ξεχωρίζει από ένα δίωρο special επεισόδιο, προσπαθεί να χτίσει μια ιστορία χωρίς να επενδύει στους χαρακτήρες της.

Το τηλεοπτικό φαινόμενο της σειράς Downton Abbey μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη και αποκτά μεγαλειώδεις διαστάσεις. Η οικογένεια Crawley καλείται να ανταπεξέλθει άριστα σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της αριστοκρατικής ζωής της: την επίσκεψη του Βασιλιά και της Βασίλισσας της Αγγλίας. Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός που, όπως είναι επόμενο, θα πυροδοτήσει σκάνδαλα, ίντριγκες, αντιπαλότητες και θα φέρει στην επιφάνεια μυστικά και πάθη.

Χρόνια μετά τα γεγονότα της σειράς, η ιστορία του Downton συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε, με μόνο τη βασιλική επίσκεψη να διαταράσσει την ισορροπία τους. Μια από τις κυριότερες διαφορές τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, ακόμα και σήμερα που ξοδεύονται αντίστοιχα ποσά και για τις δυο, είναι οι χαρακτήρες. Σε μια σειρά οι χαρακτήρες μπορούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν χωρίς να επικεντρώνονται στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ιστορίας. Μια ταινία είναι δύσκολο να μην έχει πρωταγωνιστή, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για την εισαγωγή και εξέλιξη πολλών χαρακτήρων.

Η αφήγηση στο Downton Abbey, λοιπόν, επικεντρώνεται στις αντιθέσεις μεταξύ υπαλλήλων της ανώτερης και εργατικής τάξης, όπως και σε προσωπικές σαρκαστικές κόντρες και αστείες στιγμές, με τους χαρακτήρες όμως να μένουν ουσιαστικά αμετάβλητοι από τα γεγονότα της ταινίας.

Ο σχεδιασμός παραγωγής είναι αρκετά καλός, αλλά όχι όσο εντυπωσιακός χρειάζεται για τη μεγάλη οθόνη. Όλα μοιάζουν όμορφα αλλά και ήπια, χωρίς κάποιο κινηματογραφικό εντυπωσιασμό. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές, οι ηθοποιοί έχουν ζήσει τους χαρακτήρες αυτούς, τους έχουν χτίσει και τους γνωρίζουν αρκετά καλά, ώστε να μπορούν να επανέλθουν σε αυτούς με μεγάλη επιτυχία.

To Downton Abbey (Πύργος του Downton) του Michael Engler είναι ένα δώρο για τους θαυμαστές της σειράς, ένα εκτεταμένο επεισόδιο με τους χαρακτήρες που τόσο έχουν αγαπήσει.

 

Σκηνοθεσία: Michael Engler

Πρωταγωνιστούν: Hugh Bonneville, Jim Carter, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern, Maggie Smith, Imelda Staunton και Penelope Wilton

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..