Κριτική Ταινίας : Phantom Thread

Το Phantom Thread (Αόρατη Κλωστή) του Paul Thomas Anderson είναι ένα αξιοσημείωτο, μυστηριώδες και ρομαντικό, σύγχρονο κινηματογραφικό κατόρθωμα που διερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις. Με απλή πλοκή, παρόμοια με τα κλασσικά ρομαντικά μυθιστορήματα της βρετανικής λογοτεχνίας, αλλά διατηρώντας την αίσθηση του μυστηρίου και της πνευματικότητας, το Phantom Thread (Αόρατη Κλωστή) αποτελεί μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία.

Ένας ιδιόρρυθμος σχεδιαστής στο Λονδίνο του 1950, ερωτεύεται μια νεαρή σερβιτόρα την οποία θέλει να εισάγει στον κόσμο του. Έναν κόσμο γεμάτο τοξικές σχέσεις και συναισθήματα, με τον ίδιο να πάσχει από ένα ιδιότυπο οιδιπόδειο σύμπλεγμα, και με την αδερφή του να έχει αναλάβει τον ρόλο της μητέρας τον οποίο τώρα θέλει να προβάλει στην νεαρή αυτή κοπέλα. Εξαρτημένες σχέσεις σε ένα λαμπερό και κομψό κάδρο που έρχεται να κρύψει την τόση ματαιότητα. Ένα κοινό θέμα στις ταινίες του Anderson αποτελούν οι χαρακτήρες οι οποίοι δεν μπορούν να αποδεχτούν την αλλαγή, με τον φόβο ότι οποιαδήποτε υποχώρηση αποτελεί ήττα. Στο Phantom Thread (Αόρατη Κλωστή) ένα από τα κεντρικότερα μηνύματα είναι ότι το να αλλάξεις, είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσεις.

Οι χαρακτήρες του Paul Thomas Anderson εξελίσσονται, μεταμορφώνονται και συγκεντρώνουν όλα αυτά τα στοιχεία που μπορούν να τους καταστήσουν εξαιρετικούς. Η τρωτότητα, η αυτοπεποίθηση, η κυκλοθυμία, ο εγωισμός…όλα έρχονται και δένουν πάνω σε ένα αληθινά πραγματικό πορτρέτο αγάπης που μεταφράζεται σε ένα παιχνίδι δύναμης, εμμονής και ελέγχου. Η σκηνοθεσία της ταινίας, η κινηματογραφία και η μουσική επένδυση, όλα δένουν με τόση λεπτότητα όσο αυτή που έχει η τέχνη της υψηλής ραπτικής που ενστερνίζεται με τόσο πάθος ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Ο Daniel Day-Lewis είναι σπουδαίος στον ρόλο του, μαγνητικός, μυστηριώδης και δοσμένος σε κάθε συναίσθημα και έκφανση του χαρακτήρα του. Φανταστική και η Vicky Krieps, η οποία όχι μόνο καταφέρνει να σταθεί δίπλα στο μύθο Day-Lewis, αλλά καταφέρνει να τον ισοσταθμίσει και ακόμα και να τον ξεπεράσει, φέρνοντας στη ζωή έναν τόσο απαιτητικό ρόλο με αξεπέραστη λεπτότητα.

Το Phantom Thread (Αόρατη Κλωστή) είναι ένα σαγηνευτικό ταξίδι στην πολυπλοκότητα, την εξάρτηση και την κομψότητα, όπου όλες οι καταστάσεις είναι εξαιρετικά ραμμένες σε μια ταινία που συνδυάζει έντεχνα τον γοτθικό ρομαντισμό, τη σκοτεινή κωμωδία και το παθιασμένο δράμα.

Σκηνοθεσία: Paul Thomas Anderson

Πρωταγωνιστούν: Daniel Day-Lewis, Lesley Manville και Vicky Krieps

 

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..