Κριτική Ταινίας : The Current War

To The Current War (Η Μάχη της Επικράτησης) του Alfonso Gomez-Rejon είναι μια καλοφτιαγμένη, κινηματογραφικά εντυπωσιακή και στιλιστικά άρτια ταινία, γεγονός όμως που δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον άνισο ρυθμό της, τις εκτεταμένες, χωρίς λόγο, σκηνές και το αδιάφορο σενάριο.

1880. Ο εφευρέτης Thomas Edison και ο επιχειρηματίας George Westinghouse βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας θρυλικής διαμάχης για την ηλεκτροδότηση σχεδόν όλου του κόσμου, που θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας εποχής. Ο Έντισον υποστήριζε την παροχή του συνεχούς ρεύματος, ενώ ο Γουέστινγκχαουζ το εναλλασσόμενο, με την υποστήριξη πολλών Ευρωπαίων βιομηχάνων και, φυσικά, με την ανεκτίμητη βοήθεια του Nikola Tesla. Μια συναρπαστική ταινία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Θεωρητικά, το Current War (Η Μάχη της Επικράτησης) διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν μια ταινία επιτυχημένη τόσο κριτικά, όσο και εμπορικά. Σεβαστοί ηθοποιοί, ένα ανεξερεύνητο ιστορικό θέμα πίσω από μια καθημερινή συνήθεια και ένας σκηνοθέτης που έχει ξεχωρίσει. Θεωρητικά όμως, γιατί η ταινία, παρόλο που διαθέτει μια εξαιρετική κινηματογραφία και έναν υπέροχο σχεδιασμό παραγωγής και κουστουμιών, δεν καταφέρνει να προκαλέσει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους χαρακτήρες της. Ο πόλεμος μεταξύ Edison και Westinghouse καταλαμβάνει μεγάλο χρονικό διάστημα και καταλήγει προσωπικός, με την ιστορία να εστιάζει περισσότερο στις μηχανορραφίες μεταξύ τους, όπως και στην ιδιωτική τους ζωή, με αποτέλεσμα ο ρόλος του Tesla να υποβαθμίζεται για τις ανάγκες της αφήγησης.

Ο Benedict Cumberbatch ενσαρκώνει τον Thomas Edison αρκετά καλά, αλλά συνηθισμένα, σαν ένα μίγμα προηγούμενων χαρακτήρων του τους οποίους μοιάζει σαν να μην μπορεί να αποτινάξει από πάνω του για τη συγκεκριμένη ερμηνεία. Ο Michael Shannon είναι επίσης αρκετά καλός, σε έναν ρόλο εντελώς διαφορετικό από αυτόν του Cumberbatch, χωρίς την μεγαλοφυΐα του ρόλου του Edison, αλλά με ένα ξεχωριστό πάθος. Αρκετά καλό και το υπόλοιπο καστ, κυρίως οι ρόλοι των συζύγων αλλά και του Nicholas Hoult, ο οποίος δεν αξιοποιείται αρκετά, παρά τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει ο χαρακτήρας που υποδύεται στην ιστορία της ταινίας.

Το The Current War (Η Μάχη της Επικράτησης) του Alfonso Gomez-Rejon είναι μια συμβατική βιογραφική ταινία, με στιγμές χιούμορ, νότες προσωπικού δράματος και άριστη κινηματογραφία, που παρουσιάζει την ιστορία για τον πόλεμο πίσω από την ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να καταφέρνει ποτέ να ξεπεράσει τα όρια του μέτριου.

Σκηνοθεσία: Alfonso Gomez-Rejon

Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Michael Shannon, Katherine Waterston, Tom Holland, Tuppence Middleton, Matthew Macfadyen και Nicholas Hoult

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..