4+1 Ταινίες για το Πάσχα!

Εβδομάδα των Θείων Παθών και του Πάσχα, μέρες που αποκτούν βαθύτερο νόημα. Μέρες κατάνυξης, περισυλλογής και ανάτασης, μέρες υψηλής έμπνευσης για τους δημιουργούς. Υπερπαραγωγές και καλλιτεχνικά αριστουργήματα συνθέτουν μια λίστα ταινιών εμπνευσμένες από την περίοδο που διανύουμε.

 

1. Ο Χιτών(1953)

Αμερικανική ταινία του Χένρι Κόστερ με τους Ρίτσαρντ Μπάρτον, Τζιν Σίμονς, Βίκτορ Ματσιούρ. Ο Ρωμαίος αξιωματικός Μάρκελλος Γάλλιος, ο οποίος επέβλεψε τη σταύρωση του Ιησού, βασανίζεται από τύψεις και οι γιατροί του αυτοκράτορα Τιβέριου τον συμβουλεύουν να βρει το χιτώνα του Χριστού, ώστε να θεραπευτεί από τα βασανιστικά οράματά του. Παρά το γεγονός ότι η εστίαση της ταινίας δεν είναι άμεσα στην ζωή του Ιησού, το επίκεντρό της τοποθετείται ακριβώς επάνω στον Κύριο και το κήρυγμα του.

2. Μπεν Χουρ (1959)

Η ταινία Μπεν Χουρ είναι μία από τις μεγαλύτερες επικές ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η οδύσσεια του Εβραίου άρχοντα, που σ’ ένα γύρισμα της μοίρας γίνεται σκλάβος, ανακαλύπτει το χριστιανισμό, χάνει όλους τους δικούς του και μόνος πια κερδίζει τη μάχη με το πεπρωμένο σε μία ιστορική αρματοδρομία, παραμένει στη λίστα των πιο επιτυχημένων εμπορικά παραγωγών όλων των εποχών. Η διασκευή της του 2016 θεωρείται πλήρης αποτυχία.

3. Το Κατα Ματθαίον Ευαγγέλιο (1964)

Η ταινία που χαρακτηρίστηκε από τους απανταχού κριτικούς ως το αριστούργημα του Πιερ Πάολο Παζολίνι, είναι μια οπτικά συγκλονιστική και συναισθηματικά συνταρακτική μεταφορά της ζωής του Χριστού, βασισμένη στο ευαγγέλιο του Αποστόλου Ματθαίου. Μία συγκλονιστική μαρτυρία Πίστης, από έναν άθεο. Ο Παζολίνι ακολουθεί πιστά τη δομή του Κατά Ματθαίου Ευαγγελίου και χρησιμοποιεί αποκλειστικά το κείμενό του, χωρίς να προσθέτει ούτε λέξη δική του.

 

4. Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου (1965)

Η Γέννηση του Ιησού στη φάτνη της Βηθλεέμ, η φυγή στην Αίγυπτο, τα παιδικά και νεανικά χρόνια, η Βάφτιση στον Ιορδάνη ποταμό, η συνάντηση με τους μαθητές, η διδασκαλία, τα θαύματα, η είσοδος στην Ιερουσαλήμ, ο Μυστικός Δείπνος, η σύλληψη, η Σταύρωση, η Ανάσταση και η Ανάληψη.

 

4+1. Τα Πάθη (2004)

Η ταινία Τα Πάθη του Χριστού του Mel Gibson, ασχολείται αποκλειστικά με τις τελευταίες δώδεκα ώρες της ζωής του Χριστού, μέσα από τα τέσσερα Ευαγγέλια. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο σκηνοθέτης κάνει σύντομες αναδρομές στα παιδικά Του χρονιά και την πορεία της τρίχρονης διδασκαλίας Του. Οι διάλογοι είναι αποκλειστικά στην ανακατασκευασμένη αραμαϊκή γλώσσα, στη δημώδη εβραϊκή και στη λατινική.

Καλό Πάσχα!

Πες μας την άποψη σου..