5 ταινίες για την 25 Μαρτίου!

Την 25 Μαρτίου του 1821 ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα είχε κηρυχθεί η επανάσταση ενάντια στον Τουρκικό ζυγό. Το γεγονός αυτό, αλλά και ο ηρωικός αγώνας των υπόδουλων Ελλήνων, ενέπνευσε πολλές ταινίες, κυρίως τη δεκαετία του 60 και χρηματοδοτούμενες από το καθεστώς της επταετίας, αλλά αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Αποτελώντας, οι περισσότερες, σήμερα cult επιτυχίες, οι ταινίες αυτές είναι εδώ για να τiς θυμόμαστε κάθε χρόνο με αφορμή την επέτειο.

 

1. Παπαφλέσσας

Έλληνες, Έλληνες…. Με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ ο Παπαφλέσσας, σε σκηνοθεσία του Ερρίκου Ανδρέου, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς ταινίες για την 25η Μαρτίου. Μια βιογραφική απεικόνιση της ιστορίας του ήρωα της επανάστασης. Οι ηρωικές στιγμές ντύνονται απίστευτα με την μουσική του Κώστα Καπνίση, ενώ ο Δημήτρης Ιωακειμίδης παραμένει μια χαρακτηριστική εικόνα ως Κολοκοτρώνης που προσπαθεί να εμψυχώσει τους Έλληνες μετά από τα νέα για τον ερχομό του Δράμαλη στην Πελοπόννησο. Τι να πούμε για την ερμηνεία του Παπαμιχαήλ….!

 

2. Σουλιώτες

“Γεία σου ωρέ Κοντοβουνήσιο”!!! Πίσω στο 1972, στο ηρωικό Σούλι, γίνεται η πρώτη συνάντηση της Βίρνας και του Γιάγκου Δράκου. Μια ταινία που απολαμβάνουμε κάθε 25η Μαρτίου, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπακωνσταντή και με τη μουσική επένδυση του Κωστα Καπνίση για ακόμα μια φορά, οι Σουλιώτες αφηγούνται τους αγώνες των Σουλιωτών ενάντια στον Αλή Πασά. Έπος ο Φερνάντο Σάντσο στον ρόλο του Αλή Πασά.

 

3. Μαντώ Μαυρογένους

Μαντέψτε, ποιος γράφει την μουσική για την ταινία Μαντώ Μαυρογένους του Κώστα Καραγιάννη, με την Τζένη Καρέζη στον ρόλο της Μαντούς και τον Πέτρο Φυσούν ως Δημήτριο Υψηλάντη; Μα φυσικά ο Κώστας Καπνίσης! Εργολαβία είχε πάρει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης τους ήρωες της επανάστασης. Η ταινία μιλάει για τη σχέση της φλογερής Ελληνίδας με τον Πρίγκηπα στα χρόνια της επανάστασης. Φυσικά η ταινία δεν αναφέρει το γράμμα της ηρωίδας στην Β’ Εθνοσυνέλευση για αθέτηση συμφωνίας γάμου. Τι τραβάνε ακόμα και οι ηρωίδες….

 

4. Η Μπουμπουλίνα

25 Μαρτίου

Μια που μιλάμε για ηρωίδες, δεν θα μπορούσε να λείψει από τη λίστα μας η ταινία Μπουμπουλίνα του 1959, σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου και με πρωταγωνιστές την Ειρήνη Παππά και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Μια από τις λίγες ταινίες που μένει ξεκάθαρα στα ιστορικά γεγονότα, η ταινία εξιστορεί τη ζωή της καπετάνισσας των Σπετσών κατά την διάρκεια της επανάστασης.

 

5. Έξοδος 1826

Τελευταία αφήσαμε την ταινία Έξοδος 1826 του Βασίλη Τσικάρα. Με πρωταγωνιστές τους Λεωνίδα Κακούρη, Δημήτρη Παπαδόπουλο και Μαρία Ανδρούτσου, η ταινία είναι βασισμένη τόσο στο παραδοσιακό τραγούδι “Παιδιά της Σαμαρίνας” όσο και στα ιστορικά γεγονότα γύρω από την έξοδο της ιερής πόλης του Μεσολογγίου, και αφηγείται χωρίς υπερβολές ένα κομμάτι της ιστορίας αφανών ηρώων.

Πες μας την άποψη σου..