Κριτική Ταινίας : 1917

Το 1917 του Sam Mendes είναι ένα κινηματογραφικό επίτευγμα, μια έντονη, επιβλητική, αλλά όμορφη και βαθιά συναισθηματική ταινία για τον πόλεμο.

Στην καρδιά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες, ο Σκόφιλντ και ο Μπλέικ αναλαμβάνουν μια δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή. Σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, πρέπει να περάσουν στα εδάφη του αντιπάλου και να παραδώσουν ένα μήνυμα που θα σταματήσει μια θανάσιμη επίθεση σε εκατοντάδες στρατιώτες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο αδερφός του Μπλέικ.

Η ταινία είναι, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της, ένα ημι-βιογραφικό παραμύθι το οποίο βασίζεσαι στις ιστορίες του παππού του από την εμπειρία του στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1917 απεικονίζει τον πόλεμο όπως είναι, ζοφερό και απρόσωπο, χωρίς να εστιάζει στις επικές μάχες αλλά στην ανθρώπινη ζωή, την αποστολή και το καθήκον, αλλά κυρίως στις προσωπικές τραγωδίες πίσω από αυτόν. Κάθε σκηνή έχει σχεδιαστεί τεχνικά τέλεια. Από τον φωτισμό έως τη δράση και την προσπάθεια για ρεαλισμό και γνήσιο φόβο για την ανατροπή, η ταινία σου δίνει πραγματικά την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα στο περιβάλλον της. Το σκηνοθετικό τέχνασμα του Mendes, να κάνει την ταινία να μοιάζει συνεχόμενη χωρίς διακοπές, η συναισθηματική και συναρπαστική μουσική από τον Thomas Newman και η εξαιρετική κινηματογραφία του Roger Deakins, συμπληρώνουν αυτό το οπτικό αριστούργημα.

Οι δυο νεαροί πρωταγωνιστές, ο George MacKay και ο Dean-Charles Chapman, περνούν σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο της ταινίας μπροστά στην κάμερα. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια ταινία βασισμένη σε χαρακτήρες με σκοπό να τους αναπτύξει, αλλά καταφέρνει να φέρει στο προσκήνιο τους πρωταγωνιστές της, ώστε να νιώσουμε σαν να είμαστε εκεί, μέσα στα χαρακώματα μαζί τους. Οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές και εστιασμένες στο να υπηρετούν το όλο κλίμα. Μαζί τους, ένα σύνολο γνωστών Βρετανών ηθοποιών όπως ο Colin Firth και ο Benedict Cumberbatch, σε πολύ μικρότερους, ωστόσο, ρόλους.

Το 1917 του Sam Mendes είναι μια εξαντλητική, αλλά συναρπαστική απεικόνιση του πολέμου, τεχνικά εντυπωσιακή άλλα και συναισθηματικά άρτια.

Σκηνοθεσία: Sam Mendes

Πρωταγωνιστούν: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong, Andrew Scott, Richard Madden, Claire Duburcq, Colin Firth και Benedict Cumberbatch

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..