Κριτική Ταινίας : 20th Century Women

To 20th Century Women (Καταπληκτικές Γυναίκες) είναι μια νοσταλγική ταινία, η οποία μιλάει για γυναίκες μέσα από την σχέση τους με έναν έφηβο άντρα. Καυστική σε κάποιο βαθμό, αστεία και ταυτόχρονα τόσο οικεία, το 20th Century Women αγγίζει θέματα που παραμένουν επίκαιρα ανά τις εποχές, χωρίς να έχει διδακτικό χαρακτήρα.

Ενώ οι περισσότερες ανεξάρτητες Αμερικανικές ταινίες βασίζονται σε εσκεμμένες ιδιορρυθμίες και δυσλειτουργικές οικογένειες, εδώ βλέπουμε πραγματικά μια οικογένεια που λειτουργεί, ακόμα και αν δεν είναι, ουσιαστικά, οικογένεια πέραν από την κεντρική σχέση μεταξύ μητέρας και γιου. Η ταινία αντιμετωπίζει και σχολιάζει τόσα πολλά θέματα όπως η μοναξιά, η ενηλικίωση, η σεξουαλικότητα, ο φεμινισμός και άλλα, με ένα λεπτό τρόπο και χωρίς να αποκτά ηθικολογική διάσταση.

Πρόκειται για μια απλή ταινία και όχι για κάποιο αριστούργημα. Η ιστορία μοιάζει πιο πολύ σαν αφήγηση των αναμνήσεων ενός γιου για την μητέρα του. Ιδιαίτερα συγκινητική η σχέση της μητέρας με τον γιο της, εκφράζεται μέσα από σκηνές που μας δίνουν να καταλάβουμε τους προβληματισμούς των χαρακτήρων. Ο σκηνοθέτης Mike Mills, ο οποίος έχει ξαναπεί μια αντίστοιχη ιστορία με το Beginners, ίσως δεν καταφέρνει να φτάσει εκεί που ήθελε με το 20th Century Women (Καταπληκτικές Γυναίκες), αλλά η σκηνοθεσία του παραμένει εξαιρετικά καθαρή και συγκροτημένη.

Γενικά, η ταινία έχει ένα πολύ καλό cast με τις Greta Gerwig και Elle Fanning, που τελευταία εντυπωσιάζει με τις επιλογές της, αλλά αυτή που κλέβει την παράσταση είναι η εκπληκτική Annette Bening σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της. Είναι πραγματικά υπέροχη και αδικήθηκε, λόγω ανταγωνισμού, από τα βραβεία της Ακαδημίας.

Το 20th Century Women (Καταπληκτικές Γυναίκες), πάρα το γεγονός ότι είναι σκηνοθετημένο από άντρα και αφορά την ιστορία ενός νεαρού άντρα, κάνει μια από τις πιο ειλικρινείς και ουσιαστικές διηγήσεις του γυναικείου χαρακτήρα με όλη την ευαισθησία και τον δυναμισμό που περιέχει. Μια απλή ταινία, χωρίς ιδιαίτερη ιστορία, αλλά με μια γλυκιά νοσταλγία ακόμα και για αυτούς που δεν έχουν ζήσει την εποχή.

Σκηνοθεσία: Mike Mills

Πρωταγωνιστούν: Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig, Lucas Jade Zumann και Billy Crudup

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..