Κριτική Ταινίας : Alita: Battle Angel

Το Alita : Battle Angel (Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης) του Robert Rodriguez είναι μια διασκεδαστική ταινία επιστημονικής φαντασίας με απίστευτα οπτικά εφέ, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, αλλά με μια συνηθισμένη και συμβατική πλοκή για το είδος.

Όταν η Alita ξυπνά σε έναν μελλοντικό κόσμο που δεν αναγνωρίζει, χωρίς να θυμάται ποια είναι, την περιμαζεύει ο Ido, ένας ευγενικός επιστήμονας ο οποίος αντιλαμβάνεται πως κάπου μέσα σε αυτό το ανθρωποειδές κρύβεται η καρδιά και η ψυχή μιας νεαρής γυναίκας με ξεχωριστό παρελθόν. Καθώς η Alita μαθαίνει να περιπλανιέται στη νέα της ζωή και στους επικίνδυνους δρόμους της Iron City, ο Ido προσπαθεί να την προφυλάξει από το αινιγματικό παρελθόν της. Την ίδια στιγμή, ο «περπατημένος» νέος της φίλος, Hugo, είναι διατεθειμένος να τη βοηθήσει να ξυπνήσει τις μνήμες της. Όταν οι φονικές και διεφθαρμένες δυνάμεις της πόλης καταδιώκουν την Alita, εκείνη ανακαλύπτει πως έχει μοναδικές πολεμικές ικανότητες και, αυτοί που είναι στην εξουσία, θα κάνουν τα πάντα για τις υποτάξουν. Αν καταφέρει να τους ξεφύγει, ίσως γίνει το κλειδί για τη σωτηρία των φίλων της, της οικογένειάς της και του κόσμου που έμαθε να αγαπά.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ταινία οπτικά απίστευτα εντυπωσιακή, καλοφτιαγμένη και με εξαιρετικές σκηνές δράσης. Το σενάριο όμως του James Cameron και της ελληνικής καταγωγής, Laeta Kalogridis, δυστυχώς απλά εξυπηρετεί τα κλισέ μια ταινίας στούντιο που αποσκοπεί σε συνέχειες. Μια αντικλιματική τελευταία σκηνή στην προσπάθεια να τραβήξει το ενδιαφέρον για τη συνέχεια και μια ιστορία αγάπης δομημένη άτσαλα, ενισχύουν την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια ταινία ευθαρσώς στημένη για την παραγωγή ενός franschise, με σκοπό να παρουσιάσει όσα περισσότερα μπορεί κατά τη διάρκεια της, παρά μια ολοκληρωμένη ιστορία.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός της παραγωγής είναι αριστουργηματικός, δημιουργώντας χαρακτήρες anime τόσο ζωντανούς και αληθινούς σε έναν κόσμο φανταστικό. H Rosa Salazar ως Alita μοιάζει πραγματική μέσα σε αυτό το ιδιόμορφο σύμπαν, κάτι που ενισχύεται από την ερμηνεία της ηθοποιού που βγάζει αληθινά συναισθήματα μέσα σε αυτό το τεχνητό περιβάλλον. Το καστ στο σύνολο του είναι εξαιρετικό, όπως και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Όλο αυτό όμως χάνεται λόγω της συμβατικής γραφής των χαρακτήρων, οι οποίοι μοιάζουν να μην έχουν κάποιον πραγματικό στόχο και απλά υπάρχουν στην ιστορία για να δημιουργήσουν ερωτήματα και να εισάγουν δεδομένα, χωρίς να μπορούν εξελιχθούν πραγματικά.

Το Alita : Battle Angel (Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης) του Robert Rodriguez είναι μια όμορφα σχεδιασμένη, εκθαμβωτική, αλλά κλισέ ταινία δράσης.

Σκηνοθεσία:Robert Rodriguez

Πρωταγωνιστούν: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Ed Skrein, Jackie Earle Haley και Keean Johnson

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..