Κριτική ταινίας : Arthur the King (Άρθουρ ο Βασιλιάς)

Παρά την αφηγηματική προβλεψιμότητα, το Arthur the King (Άρθουρ ο Βασιλιάς) του Simon Cellan Jones καταφέρνει να βρει τον βηματισμό του με μια ειλικρινή απεικόνιση του δεσμού μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα περιπέτειας 10 ημερών και 700 χιλιόμετρων μέσα στη ζούγκλα, σφυρηλατείται ένας αδιάσπαστος δεσμός ανάμεσα στον επαγγελματία δρομέα Μάικλ και έναν αδέσποτο σκύλο, τον οποίο βαφτίζει Άρθουρ. Καθώς η ομάδα του Μάικλ ωθείται στα όρια της, ο τετράποδος Άρθουρ θέτει νέες βάσεις για το τι είναι νίκη, πίστη και φιλία.

Το Arthur the King παρουσιάζει μια απλή ιστορία, αναζωογονητική μέσα στο συχνά πολύπλοκο είδος αυτών των ταινιών. Οι σκηνές είναι άριστα γυρισμένες, προσφέροντας ψυχαγωγία που είναι τόσο συναρπαστική όσο και οπτικά ελκυστική και καταφέρνει να αποτυπώσει στιγμές γνήσιου συναισθήματος μέσα στην γεμάτη δράση πλοκή.

Αρχικά, ο ρυθμός της ταινίας δυσκολεύεται να δεσμεύσει το κοινό με τους χαρακτήρες και την ιστορία της, αλλά καθώς η αφήγηση εξελίσσεται κερδίζει έδαφος, ειδικά στις συγκινητικές στιγμές. Ωστόσο, παρά τις δυνατότητές της ως μια συγκινητική ιστορία με το γνωστό θέμα “ο άνθρωπος και ο σκύλος του”, ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή δύσκολα μπορεί να προκαλέσει τη συμπάθεια των θεατών, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις ανεύθυνες αποφάσεις του.

Στον πυρήνα της, το Arthur the King δεν στοχεύει στην “υψηλή τέχνη”, αλλά είναι μια ταινία που ανήκει στην κατηγορία της καθαρής ψυχαγωγίας, προσφέροντας μια απόδραση σε έναν κόσμο αγώνων που ανεβάζουν την αδρεναλίνη και συγκινητικές στιγμές μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.

Παρόλο που η ταινία έχει τα ελαττώματά της, όπως η προσπάθεια συναισθηματικής χειραγώγησης και η προβλέψιμη αφήγηση, καταφέρνει να προκαλέσει γνήσια συναισθήματα, ιδιαίτερα με το δυνατό της τέλος. Το Arthur the King (Άρθουρ ο Βασιλιάς) του Simon Cellan Jones μπορεί να μην ανακαλύπτει εκ νέου τον τροχό, αλλά είναι μια καλή προσθήκη στο είδος, προσφέροντας ένα μείγμα περιπέτειας και δράματος.

Σκηνοθεσία: Simon Cellan Jones

Πρωταγωνιστούν: Mark Wahlberg, Nathalie Emmanuel, Simu Liu, Juliet Rylance, Ali Suliman


Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..