Κριτική Ταινίας : Assassin’s Creed

To Assassin’s Creed είναι μια ταινία φτιαγμένη για τους φανατικούς του ομώνυμου παιχνιδιού. Ευφάνταστες σκηνές δράσεις, ικανοποιητικές ερμηνείες και ένα μείγμα ιστορικών γεγονότων, συνωμοσιολογίας και επιστήμης, συνθέτουν μια εντυπωσιακή ταινία που δύσκολα όμως ικανοποιεί τον μέσο θεατή.

Όντας βασισμένη στο πολύ επιτυχημένο παιχνίδι Assassin’s Creed, δυστυχώς η ταινία πάσχει από το ίδιο πρόβλημα με τις άλλες ταινίες του είδους. Υπάρχει δυσκολία στην μεταφορά της ιστορίας ενός παιχνιδιού στη μεγάλη οθόνη. Παρόλο που το Assassin’s Creed παραμένει ιδιαίτερα πιστό στην ιστορία του παιχνιδιού, σε μια ταινία ο θεατής δεν έχει τη δυνατότητα της επιλογής. Υπάρχει τεράστια διαφορά στο τι κάνει ευχάριστο ένα παιχνίδι και τι μια ταινία, όπου ο θεατής δεν μπορεί να επιλέξει τη συνέχεια, δε συμμετέχει και δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον ήρωα όταν δεν υπάρχει συναισθηματικό υπόβαθρο.

Η σκηνοθεσία του Justin Kurzel είναι αμφιλεγόμενη. Ο Kruzel είναι προσωπική επιλογή του πρωταγωνιστή, Michael Fassbender, μετά την συνεργασία που είχαν στο υπέροχο Macbeth. Ο ίδιος μεταφέρει και εδώ τις ατμοσφαιρικές εικόνες της πρώτης τους συνεργασίας, αλλά δεν μπορούμε να μην τονίσουμε το γεγονός ότι η ιστορία που λένε είναι απίστευτα μπερδεμένη και δυσνόητη, και η σκηνοθεσία δεν βοηθάει στο να γίνει πιο εύκολη και πιο διασκεδαστική.

Οι ερμηνείες είναι ίσως το καλύτερο κομμάτι της ταινίας. Για τον Michael Fassbender, αυτή η ταινία είναι ένα passion project. Όντας ο ίδιος πίσω από την ανάπτυξη και την παραγωγή, είναι αυτονόητο ότι θα έδινε τον καλύτερο του εαυτό. Γενικά ο Fassbender είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός, ο οποίος τελευταία κάνει λάθος επιλογές για να αποδείξει ότι έχει το λεγόμενο star power. Ικανοποιητική η Marion Cottilard που δυστυχώς έχει έναν άχρωμο χαρακτήρα. Η γνωστή σε όλους μας Ariane Labed αναλώνεται σε σκηνές δράσεις, έχοντας μια μόνο ατάκα σε όλη την ταινία.

Η μουσική του Jed Kurzel αν και όμορφη, είναι τοποθετημένη λάθος στις σκηνές δράσης με αποτέλεσμα να μην προσφέρει εκείνες τις στιγμές έντασης που είναι απαραίτητες σε μια ταινία δράσης. Το σενάριο, που είναι έντονα επηρεασμένο και βασισμένο στο παιχνίδι, προσφέρει κάτι μεταξύ Dan Brown, Εκδικητών και κλασικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Ιδιαίτερα από το σημείο της “αποκάλυψης” του μεγάλου μυστικού της ιστορίας και μετά, αισθάνεσαι ότι η ταινία περιμένει από τον θεατή να ξέρει ήδη τι πραγματεύεται. Όσο αιρετικό και αν ακουστεί για τους θαυμαστές του παιχνιδιού, η ταινία θα ήταν πολύ καλύτερη αν επέλεγε να διηγηθεί την ιστορία μόνο με βάση την παλιά Ισπανία, παρά με αυτές οι έντονες εναλλαγές που δεν αφήνουν τον θεατή να ταυτιστεί με κανέναν χαρακτήρα.

Το Assassin’s Creed είναι μια ταινία φτιαγμένη με προσπάθεια και αγάπη από τους συντελεστές της, δυστυχώς όμως παραμένει δυσνόητη και δεν καταφέρνει να συγκινήσει τον θεατή.

Σκηνοθεσία: Justin Kurzel

Σενάριο: Michael Lesslie,Adam Cooper και Bill Collage

Πρωταγωνιστούν:  Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Charlotte Rampling και Michael K. Williams.

Στους Κινηματογράφους

 

Πες μας την άποψη σου..