Κριτική Ταινίας : Blade Runner 2049

Οπτικά εκπληκτική και αφηγηματικά ικανοποιητική, η ταινία Blade Runner 2049 του Denis Villeneuve βαθαίνει και επεκτείνει την ιστορία του Blade Runner, δημιουργώντας παράλληλα μια εξαιρετική ταινία sci-fi από μόνη της.

Η ταινία λαμβάνει χώρα τριάντα χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας και επικεντρώνεται στο πράκτορα Κ, τον οποίο ενσαρκώνει ο Ryan Gosling. Το σενάριο ακολουθεί την πεπατημένη του πρωτότυπου, πρόκειται δηλαδή για ένα noir με αρκετές ανατροπές. Οι ιδέες για τον μετανθρωπισμό που παρουσιάστηκαν στην πρώτη ταινία, συνεχίζουν να υπάρχουν και εξελίσσονται ακόμα περισσότερο. Η τεχνολογία λειτουργεί ως πλαίσιο μια ιδιότυπης φυλακής που, με την έντονη αντίθεση και τα νέον χρώματα, τονίζει ακόμα πιο πολύ τους ανθρώπινους χαρακτήρες, οι οποίοι προσπαθούν να ζήσουν σε αυτόν τον στυλιζαρισμένο και ταυτόχρονα βρώμικο κόσμο.

Ο Ryan Gosling δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του μέχρι σήμερα, ενσαρκώνοντας έναν πολυεπίπεδο και ενδιαφέροντα χαρακτήρα. Ο Harrison Ford επιστρέφει διθυραμβικά σε έναν από τους πιο σημαντικός ρόλους της καριέρας του. Αυτός όμως που κλέβει την παράσταση είναι ο Jared Leto, παρά τον ελάχιστο χρόνο προβολής του. Ο Leto, που είχε απογοητεύσει πρόσφατα σε έναν άλλο ρόλο ορόσημο, αποδεικνύει ότι μπορεί να χειριστεί έναν ρόλο κακοποιού και καταφέρνει να δημιουργήσει έναν από τους πιο τρομακτικούς ρόλους της χρονιάς.

Το Blade Runner 2049 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανέμορφο, χωρίς να είναι μια απλή επανάληψη του πρωτότυπου. Η κινηματογραφία, τα οπτικά εφέ και ο σχεδιασμός των σκηνικών είναι αριστοτεχνικά και εμπνευσμένα και έρχονται να κλειδώσουν στην αφήγηση. Δεν είναι δηλαδή απλός εντυπωσιασμός, παίζουν ρόλο στην ιστορία και την εμβαθύνουν. Αν κάτι λείπει όμως στην ταινία, είναι η μουσική επένδυση του Βαγγέλη, ο οποίος είχε αριστουργηματικά ντύσει το πρωτότυπο. Ο απίστευτα ταλαντούχος Hans Zimmer φαίνεται σαν να έχει απλώς βασιστεί πάνω του, χωρίς να έχει προσθέσει κάτι καινούριο ή αξιοσημείωτο.

Δεν είναι σίγουρο πως μπορείς να χαρακτηρίσεις το Blade Runner 2049 ως ταινία σταθμό, αλλά σίγουρα μπορείς να πεις ότι είναι μια από τις πιο αξιοπρεπής συνέχειες παλιών ταινιών που έχουμε δει τελευταία. Χωρίς να αντιγράφει απροκάλυπτα το πρότυπο, δημιουργεί μια έντονη νοσταλγία και μια υπέροχη κινηματογραφική εμπειρία.

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve

Πρωταγωνιστούν: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Robin Wright, Mackenzie Davis, Carla Juri, Lennie James, Dave Bautista και Jared Leto

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..