Κριτική Ταινίας : Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

Το Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα Του Γκρίντελβαλντ) του David Yates είναι μια όμορφη και καλοφτιαγμένη ταινία, τοποθετημένη σε ένα σύμπαν δημιουργημένο από την J. K. Rowling που σε πολλούς θυμίζει με νοσταλγία τα παιδικά τους χρόνια. Όμως, η ιστορία που διηγείται είναι αρκετά περίπλοκη, δημιουργώντας πολλές ερωτήσεις και εισάγοντας ακόμη περισσότερους χαρακτήρες, χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος και χρόνος για εξέλιξη. Είναι εμφανές πως πρόκειται μόνο για ένα κομμάτι μιας μεγαλύτερης αφήγησης, παρά για μια αυτόνομη ταινία.

Στο τέλος της πρώτης ταινίας, ο ισχυρός σκοτεινός μάγος Gellert Grindelwald (Johnny Depp) συλλαμβάνεται, με τη βοήθεια του Newt Scamander (Eddie Redmayne), από το MACUSA (το Κογκρέσο Μαγείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής). Αλλά, τηρώντας την απειλή του, καταφέρνει να διαφύγει. Στόχος του είναι να συγκεντρώσει γύρω του όσους περισσότερους – ανυποψίαστους για την πραγματική του ατζέντα – συμμάχους μπορεί, ώστε να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του: να αναθρέψει καθαρόαιμους μάγους και να καταδυναστεύουν όλα τα άμαγα πλάσματα. Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα σχέδια του Grindelwald, ο Albus Dumbledore (Jude Law) καλεί τον πρώην μαθητή του, Newt Scamander, ο οποίος αποδέχεται να τον βοηθήσει, αγνοώντας τους κινδύνους που βρίσκονται μπροστά τους. Πολύ γρήγορα οι μάσκες θα πέσουν και οι διαχωριστικές γραμμές θα τεθούν, καθώς δοκιμάζεται η αγάπη και η αφοσίωση, ακόμη και ανάμεσα στους πιο κοντινούς φίλους ή στα μέλη της ίδιας οικογένειας, σε έναν κόσμο μαγείας που διχάζεται όλο και περισσότερο.

Οι ταινίες Harry Potter αποτελούν ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου, όχι μόνο με την έννοια της τότε επιτυχίας ή σημερινής νοσταλγίας, αλλά και για γεγονός ότι υπήρξαν προπομπός των λεγόμενων κινηματογραφικών συμπάντων που μονοπωλούν σήμερα τον χώρο της έβδομης τέχνης. Το Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα Του Γκρίντελβαλντ) υποφέρει εμφανώς από την κατάρα ακριβώς αυτών των franchise, ούσα η μεσαία ταινία μιας τριλογίας που από τη μια προσπαθεί να κρατήσει το ενδιαφέρον και να δημιουργήσει πλοκή για να υποστηρίξει την επόμενη, αλλά από την άλλη αποτελεί τη μεταφορά ενός βιβλίου με χαοτικό σύμπαν. Από την πρώτη ταινία υπήρχαν πολλές υποϊστορίες που σχημάτιζαν το τελικό σενάριο, όμως σε αυτή την ταινία έρχονται να εισαχθούν ακόμα περισσότερες με χαρακτήρες που έχουν κίνητρο και αξίζουν το ενδιαφέρον. Όμως, παρόλη την εμπειρία του Yates στον χειρισμό τέτοιων συμπάντων, οι χαρακτήρες δεν παίρνουν τον χρόνο και την αφηγηματική εστίαση που τους αξίζει.

Αντίθετα όμως με αυτή την αφθονία σε χαρακτήρες και ιστορίες που δεν αφήνει πολλά περιθώρια εξέλιξης, οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους. Με διασκεδαστικές και προσεγμένες ερμηνείες από τον κάθε ένα ξεχωριστά, όπως από τους Eddie Redmayne, Katherine Waterston και Jude Law, αλλά και από τον Johnny Depp ο οποίος αποτελεί, ίσως, το μαύρο πρόβατο του καστ. Ωστόσο, προς μεγάλη έκπληξη, δεν είναι ο Depp που αυτή τη φορά φέρνει τον χαρακτήρα του στα όρια της καρικατούρας, αλλά ο κατά τα άλλα εντυπωσιακός Ezra Miller. Το 3D και το CGI είναι τα δυνατά σημεία της παραγωγής, που μαζί με την κάπως πιο σκοτεινή, σε σχέση με την προηγούμενη ταινία, ατμόσφαιρα και κινηματογραφία, δημιουργούν ένα σύμπαν πραγματικά μαγικό.

Το Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα Του Γκρίντελβαλντ) του David Yates είναι μια ταινία εντυπωσιακή τεχνικά, με υπέροχα εφέ και καλές ερμηνείες που εγείρει πολλά ερωτήματα, χωρίς να έχει σκοπό να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Σκηνοθεσία: David Yates

Πρωταγωνιστούν: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Zoe Kravitz, Callum Turner, Claudia Kim, William Nadylam, Kevin Guthrie, Jude Law και Johnny Depp

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..