Κριτική ταινίας : Ferrari

Το Ferrari του Michael Mann ξεπερνά τις σποραδικές αφηγηματικές αδυναμίες και παρουσιάζει ένα κομψά εκτελεσμένο και αξιέπαινα περίπλοκο βιογραφικό δράμα.

Το καλοκαίρι του 1967, ο πρώην οδηγός αγώνων αυτοκινήτων, Έντσο Φεράρι βρίσκεται σε κρίση. Με την εταιρεία του στα πρόθυρα της πτώχευσης και τον γάμο του να βιώνει την τραυματική απώλεια του ενός γιου, ο Φερράρι εναποθέτει την ελπίδα για την σωτηρία τους σε έναν αγώνα δρόμου 1000 μιλίων στην Ιταλία, τον εμβληματικό Mille Miglia.

Η πολυαναμενόμενη ταινία Ferrari, σε σκηνοθεσία Michael Mann, προβάλλει την εμβληματική προσωπικότητα και την κληρονομιά της Ferrari. Η 30ετής αφοσίωση του Mann στο έργο είναι εμφανής, ωστόσο η ταινία, αν και αποτυπώνει την ουσία του ονόματος Ferrari με δυνατούς βρυχηθμούς κινητήρων και δυναμικούς αγώνες, στερείται της συνήθους δύναμης του Mann, η οποία βασίζεται σε χαρακτήρες. Η έλλειψη μιας κεντρικής δραματικής σύγκρουσης μειώνει την ένταση, χαρακτηριστικό γνώρισμα των καλύτερων ταινιών του σκηνοθέτη.

Ο Adam Driver ξεχωρίζει ως Enzo Ferrari και το υποστηρικτικό καστ δίνει μια αρκετά καλή ερμηνεία. Ο Mann προσπαθεί να αποκαλύψει τα στρώματα του Enzo Ferrari, αλλά δυσκολεύεται να βρει την καρδιά της ιστορίας, κάνοντας κάποιες πτυχές να μοιάζουν ασύνδετες. Τα δυνατά σημεία της ταινίας είναι τα λαμπερά πλάνα και οι νυχτερινές σκηνές οδήγησης, αν και το CGI μειώνει κάπως το συνολικό αντίκτυπο.

Εξερευνώντας τα θέματα των συνεπειών μιας επικίνδυνης ζωής, η ταινία παρουσιάζει συναρπαστικές αγωνιστικές σκηνές. Το Ferrari του Michael Mann είναι μια μικτή εμπειρία, με στιγμές λάμψης, ειδικά στις σκηνές αγώνων, αλλά μια αφήγηση που παλεύει να βρει θεματική ενέργεια. Παρά τα ελαττώματά της, η ταινία προσφέρει μια μοναδική προοπτική για τη ζωή του Enzo Ferrari και τον κόσμο των ανταγωνιστικών αγώνων.

Σκηνοθεσία: Michael Mann

Πρωταγωνιστούν: Adam Driver, Penelope Cruz, Shailene Woodley, Patrick Dempsey, Giuseppe Festinese, Jack O’Connell

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..