Κριτική Ταινίας : Gemini Man

Το Gemini Man του Ang Lee είναι μια τεχνικά εντυπωσιακή αλλά, αφηγηματικά ατελής ταινία, η οποία συνδυάζει εντυπωσιακές σκηνές δράσης με ένα αφελές σενάριο.

Ένας πενηντάχρονος συνταξιούχος δολοφόνος, ο Henry Brogan, καταδιώκεται από τον εξίσου θανάσιμο εικοσιτετράχρονο κλώνο του. Ο Henry, μαζί με τους αδίστακτους συναδέλφους του Danny και Baron, βρίσκονται κυνηγημένοι καθώς διασχίζουν την υφήλιο αναζητώντας την αλήθεια. Αυτό που ανακαλύπτουν θα αναγκάσει τον Henry να βρεθεί αντιμέτωπος με τους ανθρώπους που εμπιστευόταν και να αποφασίσει ποιανού η ζωή αξίζει περισσότερο – η δική του ή του κλώνου του;

Ο Ang Lee είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης που πραγματικά μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πολυφορεμένο, πλέον, τίτλο του οραματιστή. Όμως, στο Gemini Man μοιάζει να ενδιαφέρεται μόνο για το κομμάτι της εικόνας και των οπτικών εφέ, αφήνοντας την ταινία να μοιάζει αδύναμη και μπερδεμένη, με μια ιστορία προβλέψιμη και κουραστική. Οι καλύτερες σκηνές είναι σίγουρα οι σκηνές δράσεις ενώ, σε γενικές γραμμές, στο σύνολο της έχει υλοποιηθεί εξαιρετικά με το 3D και το CGI να μοιάζουν απίστευτα ρεαλιστικά και ομαλά τοποθετημένα στην ταινία. Η καθαρότητα ακόμα και των πιο σκοτεινών σκηνών και τα εντυπωσιακά πλάνα μακράς διάρκειας, όπως και οι ενδιαφέρουσες λήψεις, προσθέτουν ακόμα περισσότερο σε αυτή την τεχνολογικά αρτιότατη ταινία.

Ενώ, όμως, είναι τεχνικά αποδοτική, η υπόθεση είναι υπερβολικά συνηθισμένη και ξεπερασμένη. Ένα δολοφόνος που έρχεται αντιμέτωπος με τον κλώνο του και οι ηθικές συνέπειες που αφορούν την κλωνοποίηση ενός ατόμου είναι ένα κομμάτι φαντασίας που, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει αρκετές δυνατότητες για εξερεύνηση, αφήνεται στην πεπατημένη, ξαναειπωμένη ιστορία που θα ταίριαζε περισσότερο στην δεκαετία του ’90.

Ο Will Smith ως νεαρός είναι, ίσως, το καλύτερο αποτέλεσμα CGI de-aging που έχουμε δει ποτέ σε ταινία, άλλα αυτό δεν παύει να κάνει την ερμηνεία του κάπως ψεύτικη και επιφανειακή, καθώς είναι τεχνικά επεξεργασμένη. Αποδίδει όμως τον ρόλο του και στις δυο καταστάσεις που βρίσκεται αντιμέτωπος, χρησιμοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία του σε ανάλογες ταινίες.

Το Gemini Man του Ang Lee, αν και απίστευτα τεχνολογικά ενδιαφέρον, είναι ένα θαμπό δράμα-θρίλερ με ιδιαίτερα αδύναμο σενάριο και συνηθισμένη εξέλιξη.

Σκηνοθεσία: Ang Lee

Πρωταγωνιστούν: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen και Benedict Wong

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..