Κριτική Ταινίας : Halloween

To Halloween (Η Νύχτα με τις Μάσκες) του David Gordon Green είναι μια κλασσική ταινία τρόμου με σαφείς αναφορές στην πρωτότυπη ταινία του 1978, στην όποια και βασίζεται, εμπλουτισμένη με μερικές περιστασιακές στιγμές χιούμορ και έντονης βίας που έχουν ως στόχο να την κάνουν πιο σύγχρονη.

Σαράντα χρόνια μετά την τεράστια εισπρακτική επιτυχία Halloween, η ταινία επανέρχεται φέτος για να καλύψει την ανάγκη του κοινού για διαχρονικά πρότυπα τρόμου. Η ιστορία του Michael Myers, ενός ανθρώπου χωρίς ταυτότητα και χωρίς πρόσωπο, ο οποίος επιστρέφει για να συνεχίσει το έργο σφαγής, είναι τόσο λιτή και εύστοχη ώστε αποκτάει μόνη της αρχετυπική διάσταση για τα δεδομένα των ταινιών τρόμου.

Η ταινία Halloween (Η Νύχτα με τις Μάσκες) αν και βασικά επιχειρεί να δώσει στους χαρακτήρες της, που αποτελούνται από τρεις γενιές γυναικών, υπόβαθρο και να τις παρουσιάσει σωστά, δεν διστάζει να θυσιάζει κάθε μια από αυτές τις ενδιαφέρουσες θεματικές σκέψεις με την πρώτη ευκαιρία, για να γίνει πιο εύπεπτη εμπορικά. Κάθε προσπάθεια για την παρουσίαση ενός ψυχολογικού τραύματος αντικαθίσταται συστηματικά με μια σειρά ήδη διαμορφωμένων αντιλήψεων και κάποιων εντυπωσιακών δολοφονιών, καθόλη την διάρκεια της αφήγησης. Η εμφανής στροφή στο χιούμορ και τη βία ενθυλακώνει την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της ταινίας που, ανά περιπτώσεις, επιστρέφει σε μια πιο απλή και κλασική ατμόσφαιρα, εκεί όπου και πετυχαίνει καλύτερα.

Το σύνολο του καστ αποδίδει σωστά τους ρόλους του, όμως το ζωτικό κέντρο της ταινίας αποτελούν η ασυγκίνητη, ψυχωτική απεικόνιση της Jamie Lee Curtis ως Laurie απέναντι σε έναν απειλητικό και αμείλικτο Michael Myers. Αισθητικά, η ταινία πετυχαίνει εύκολα να μεταφέρει την ατμόσφαιρα τρόμου που την χαρακτηρίζει, τόσο με την κινηματογραφία και τη χρήση κλασσικών εικόνων, όσο και με την μουσική επένδυση του John Carpenter, σκηνοθέτη της πρώτης ταινίας.

To Halloween (Η Νύχτα με τις Μάσκες) του David Gordon Green είναι μια αποτελεσματική ταινία τρόμου, έντονη και πραγματικά πιστή στην πρωτότυπη, που κινείται στις ασφαλείς νόρμες τους είδους με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες της εποχής.

Σκηνοθεσία: David Gordon Green

Πρωταγωνιστούν: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Will Patton, Virginia Gardner και Nick Castle

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..