Κριτική ταινίας : HIT MAN

Το HIT MAN του Richard Linklater είναι μια σκοτεινά διασκεδαστική ταινία που αναδεικνύει την ικανότητα του σκηνοθέτη στην αφήγηση ιστοριών με γνώμονα τους χαρακτήρες.

Ο Γκάρι Τζόνσον είναι ο πιο περιζήτητος επαγγελματίας δολοφόνος στη Νέα Ορλεάνη. Για τους πελάτες του, είναι σαν βγαλμένος από ταινία: ένας άνδρας εκτελεστής. Αλλά αν τον πληρώσετε για να ξεφορτωθεί έναν σύζυγο ή ένα αφεντικό, καλύτερα να προσέχετε – γιατί δουλεύει για τους αστυνομικούς. Όταν σπάει το πρωτόκολλο για να βοηθήσει μια απελπισμένη γυναίκα που προσπαθεί να ξεφύγει από τον κακοποιητικό σύντροφό της, βρίσκει τον εαυτό του να γίνεται ένα από τα ψεύτικα πρόσωπα του, ερωτεύεται τη γυναίκα και φλερτάρει με την ιδέα να γίνει ο ίδιος εγκληματίας.

Η ταινία “Hit Man” του Richard Linklater συνδυάζει επιδέξια την κωμωδία, τον ρομαντισμό και το έγκλημα, με επίκεντρο τον Gary Johnson, έναν καθηγητή ψυχολογίας που εργάζεται ως εκτελεστής για το αστυνομικό τμήμα της Νέας Ορλεάνης. Ο Glen Powell λάμπει ως Gary, υποδυόμενος αβίαστα τόσο τον ήπιο καθηγητή, όσο και το alter ego του εκτελεστή, τον Ron. Η ταινία, εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, προσφέρει μια συναρπαστική, πολυεπίπεδη αφήγηση.

Η δύναμη της ταινίας έγκειται στην εξερεύνηση της ταυτότητας. Η μεταμόρφωση του Γκάρι από καθηγητή σε εκτελεστή υπογραμμίζει τη ρευστότητα της ταυτότητας και τους ρόλους που παίζουμε σε διαφορετικά σημεία της ζωής μας. Η ερμηνεία του Πάουελ αποτυπώνει με δεξιοτεχνία την εσωτερική πάλη και την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του, καθιστώντας δύσκολο να καταλάβει κανείς πού τελειώνει ο Γκάρι και πού αρχίζει ο Ρον. Αυτή η δυαδικότητα είναι, ταυτόχρονα, ενδιαφέρουσα και ανησυχητική, απηχώντας τα θέματα της ταινίας για την αυτογνωσία και την ηθική ασάφεια.

Ωστόσο, το “Hit Man” αντιμετωπίζει ορισμένα αφηγηματικά ζητήματα. Ο ρυθμός είναι άνισος, με ορισμένες σκηνές να μοιάζουν υπερβολικά παρατεταμένες, γεγονός που μειώνει την ένταση και τη δυναμική. Οι κλιμακούμενες στιγμές, που πρέπει να είναι συναρπαστικές, δεν αποδίδουν πλήρως τον πιθανό αντίκτυπό τους. Το σενάριο, το οποίο συνυπογράφουν ο Powell και ο Linklater, είναι πνευματώδες και ελκυστικό, αλλά περιστασιακά ξεφεύγει σε φιλοσοφικά μονοπάτια που μπορεί να μοιάζουν παράταιρα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ταινίας.

Παρά τα ελαττώματα αυτά, το “Hit Man” προσφέρει μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία. Η χημεία μεταξύ του Powell και της Adria Arjona, που υποδύεται τη Madison, είναι αισθητή, προσθέτοντας ρομαντική ένταση που ενισχύει την ελκυστικότητα της ταινίας. Η δυναμική τους είναι ταυτόχρονα σέξι και πολύπλοκη, προσφέροντας ένα γοητευτικό αντίβαρο στα πιο σκοτεινά στοιχεία της ιστορίας. Το χιούμορ της ταινίας, αντλείται από τις παράλογες καταστάσεις και τους αιχμηρούς διαλόγους.

Εν κατακλείδι, το Hit Man του Richard Linklater είναι μια ταινία που προβληματίζει, διασκεδάζει και συνδυάζει με επιτυχία τα είδη, δημιουργώντας μια συναρπαστική αφήγηση. Αν και έχει τα ελαττώματά της, όπως ο άνισος ρυθμός και τα περιστασιακά αφηγηματικά λάθη, είναι μια ταινία για τη δύναμη της ταυτότητας, τους ρόλους που παίζουμε και την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ ηθικής και επιθυμίας.

Σκηνοθεσία: Richard Linklater

Πρωταγωνιστούν: Adria Arjona, Glen Powell, Roxy Rivera, Austin Amelio, Evan Holtzman, Retta (Marietta Sirleaf)

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..