Κριτική Ταινίας : I, Tonya

To I, Tonya (Εγώ, η Τόνια) του Craig Gillespie είναι μια σκοτεινή, κωμική, σχεδόν ειρωνική κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας της Tonya Harding, η οποία περιγράφει ένα από τα πιο συγκλονιστικά σκάνδαλα στην αθλητική ιστορία. Παίζοντας με την ιδέα του αναξιόπιστου αφηγητή και σπάζοντας συχνά τον τέταρτο τοίχο, η ταινία επιχειρεί να δώσει μια φρέσκια προσέγγιση βάζοντας στο επίκεντρο τον κακό της ιστορίας και, αμφισβητώντας εν γένη το περίφημο Αμερικανικό όνειρο.

Η Tonya Harding υπήρξε πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ, όμως το όνομα της σημαδεύτηκε για πάντα από την ενδεχόμενη συμμετοχή της στην κακόφημη επίθεση που έγινε στη συναθλήτρια της και Ολυμπιονίκη, Nancy Kerrigan. Η Tonya, σύμφωνα και με δικές της μαρτυρίες, μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια με μια καταχρηστική μητέρα, ενώ αργότερα βρέθηκε σε μια τοξική σχέση με τον Jeff Gillooly. Αυτοί οι δύο άνθρωποι αποτελούν τα βαρίδια στη ζωή της την ώρα που εκείνη προπονείται εντατικά, και χωρίς τα απαιτούμενα μέσα, με μόνο σκοπό την κατάκτηση του δικού της ονείρου. Καταφέρνει έτσι να γίνει η πρώτη Αμερικανίδα που πραγματοποίησε το τριπλό άξελ.

Από εκεί και μετά η ζωή της σημαδεύεται για πάντα από την περιθωριοποίηση και, έπειτα, την εμπλοκή της σε ένα από τα πιο κακόβουλα περιστατικά στην ιστορία του σύγχρονου αθλητισμού. Η ενοχή ή μη της Harding δεν καταδεικνύεται από την ταινία, καθώς το κοινό αφήνεται στην αφήγηση και ο κάθε ένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Ουσιαστικά, μέσα από την κωμωδία αναδεικνύεται μια κεκαλυμμένη τραγωδία. Η ιστορία μιας γυναίκας βαθιά κακοποιημένης και εξαρτημένης από τοξικούς ανθρώπους, που πλέον θεωρεί αυτή την βία και την πνευματική χειραγώγηση ως φυσιολογική κατάσταση που αξίζει στην ίδια και μπορεί να αξίζει και σε άλλους.

Η Margot Robbie είναι εξαιρετική, ενσαρκώνοντας μια πραγματική γυναίκα που τα μέσα δεν έχουν δει ποτέ με συμπάθεια. Παράλληλα με την επιθετικότητα και την εμμονή για την επιτυχία, καταφέρνει να δείξει μια ευαισθησία προκαλώντας σχεδόν συμπάθεια για ένα έντονα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Υπέροχη και η Allison Janney στον ρόλο της καταπιεστικής μητέρας που, ουσιαστικά, αναδεικνύει την κρυφή ιστορία της Harding. Αρκετά καλός και ο Sebastian Stan στον ρόλο του συζύγου.

Το I, Tonya (Εγώ, η Τόνια) είναι μια θαυμάσια σκοτεινή κωμωδία, η οποία θαρραλέα τοποθετεί στο προσκήνιο μια γυναίκα που έχει κριθεί ένοχη από την κοινή γνώμη εδώ και καιρό. Η αφήγηση μιας ιστορίας σχεδόν τόσο γελοίας που αγγίζει τα όρια του τραγικού, με ένα καταπληκτικό καστ, κινηματογραφία και σενάριο, έρχεται να μας θυμίσει έντονα ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του αλήθεια.

 

Σκηνοθεσία : Craig Gillespie

Πρωταγωνιστούν : Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Julianne Nicholson και Bobby Cannavale

 

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..