Κριτική Ταινίας : Jackie

H ταινία Jackie είναι μια βιογραφία που ξεπερνά τα όρια της ιστορικής απεικόνισης. Είναι ένα ταξίδι στην ψυχολογία μιας γυναικάς σύμβολο, πίσω από το Chamelot, τους Κένεντι και την ιστορική αλήθεια.

Το θάρρος του σκηνοθέτη, Pablo Larrain, στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία να γυρίσει μια ταινία με θέμα τους Κένεντι και, παρόλα αυτά, να δημιουργήσει ένα εγκεφαλικό ψυχόδραμα αφοσιωμένο στην Jackie, δεν αναγνωρίζεται αρκετά. Ο Larrain δεν έφτιαξε μια ταινία για να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς, αλλά για να πει την ιστορία μιας γυναικάς. Μιας φιγούρας τόσο γνωστής σε όλους, αλλά ταυτόχρονα τόσο απόμακρης. Στα χέρια ενός άλλου σκηνοθέτη, ίσως η ταινία να μην κατάφερνε να είναι τόσο καλή. Η Jackie είναι θλιμμένη, αλλά δεν ζητάει από τούς άλλους να κλάψουν μαζί της. Τα συναισθήματα της είναι φευγαλέες στιγμές θλίψης μέσα σε ένα παραλήρημά της να διατηρήσει τον μύθο, τον μύθο που ξέρουμε ακόμα και σήμερα. Πίσω από το γενναίο και ψυχρό πρόσωπο της βρίσκεται η ευθύνη που επωμίστηκε. Η κινηματογραφία του Stephane Fontaine είναι εκπληκτική και εξυπηρετεί το ύφος της αφήγησης πραγματικά καλά. Είναι εύστοχα όμορφη και εκλεπτυσμένη, ατμοσφαιρική, αλλά έντονα οικεία. Τα κοστούμια και ο σχεδιασμός της παραγωγής είναι εξαιρετικά. Το σενάριο πήρε σίγουρα κάποιες ελευθερίες ιστορικά, αλλά σε αρκετά επιφανειακά ζητήματα τα οποία δεν επηρεάζουν την ιστορία. Η μουσική πανέμορφη και νοσταλγική έρχεται σε αρμονία με την ταινία.

Η ερμηνεία της Natalie Portman μπορεί να χαρακτηριστεί από κάποιους ως επιτηδευμένη. Όμως όταν ο χαρακτήρας που παίζεις είναι τόσο εικονικός, σίγουρα θα μπορούσαμε να συγχωρέσουμε την Portman για την εστίαση στην τελειοποίηση της στάσης του σώματος και των εκφράσεων. Μόνο που εκείνη πηγαίνει βαθύτερα δημιουργώντας ένα στοιχειωμένο πορτρέτο μιας σκληρής, γεμάτης αυτοπεποίθησης γυναίκας, ακριβώς τη στιγμή που η ζωή της καταρρέει. Δεν ουρλιάζει και δεν κλαίει, είναι ατσάλινη. Βλέπουμε μια γυναίκα που μόλις έχει εισέλθει στο πεδίο της μάχης και είναι ο τελευταίος επιζών. Το υπόλοιπο cast απλά τη συνοδεύει σε ένα one woman show. Σε κανέναν άλλον χαρακτήρα δε δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθεί.

Η ταινία Jackie είναι μια ταινία για τη δύναμη. Ένα ψυχογράφημα μιας γυναικάς, μόνης στα τεράστια δωμάτια του Λευκού Οίκου, αντιμέτωπη με ένα ολόκληρο μύθο την ώρα που χάνει τα πάντα. Αν τα είχε ποτέ… Με την εξαιρετική σκηνοθεσία του Pablo Larrain και την ερμηνεία της Natalie Portman, το Jackie είναι μια ουσιαστικά μικρή ταινία που προσφέρει μια άλλη ματιά στην κληρονομία των Κένεντι.

Σκηνοθεσία: Pablo Larrain

Σενάριο: Noah Oppenheim

Πρωταγωνιστούν: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup και John Hurt

Στους Κινηματογράφους

 

 

 

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Μουσική
9
Visuals
8
Ερμηνείες
9
Σκηνοθεσία
9
Σενάριο
7
Προηγούμενο άρθρο Φεστιβάλ SXSW : Το Line Up
Επόμενο άρθρο Οι πρώτες εικόνες της νέας Lara Croft!
Sucker for happy endings
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πες μας την άποψη σου..