Κριτική Ταινίας : JT LeRoy

Το JT LeRoy (Η πιο μεγάλη απάτη) του Justin Kelly είναι μια εξαιρετικά ασαφής ταινία, για μια ασυνήθιστη και ενδιαφέρουσα, θεωρητικά, ιστορία, η οποία όμως παρουσιάζεται επίπεδα και τυποποιημένα.

Η Laura Albert γράφει υποδυόμενη το avatar της, έναν νεαρό ομοφυλόφιλο άντρα που ζει στο περιθώριο με το όνομα JT LeRoy. Όταν το λογοτεχνικό της ντεμπούτο γίνει μπεστ σέλερ και ο JT LeRoy καταλήξει ο αγαπημένος του λογοτεχνικού κόσμου, σκέφτεται μία αλλόκοτη λύση για να διατηρήσει την ανωνυμία της, δίνοντας ζωή στο ψευδώνυμο της. Πρόκειται για την ανδρόγυνη αδελφή του φίλου της, τη Savannah Knoop, που συνδέεται με τη φεμινιστική και περιθωριακή πλευρά της Λόρα. Οι δυο τους ζουν πια διπλές ζωές, μπαίνουν δυναμικά στη λογοτεχνική και κινηματογραφική ελίτ και ανακαλύπτουν τον πραγματικό τους εαυτό, ενώ υποδύονται.

Η ταινία βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, όχι εξαιρετικά γνωστή, αλλά με πάρα πολλές παραμέτρους και μια στέρεη βάση για τη μετατροπή της σε μυθοπλασία. Αφορά κυρίως την ταυτότητα, την ανακάλυψη, τη φήμη και τις ταμπέλες που επιβάλει η κοινωνία ή και οι ίδιοι οι άνθρωποι στους εαυτούς τους. Παρόλο όμως που η δομή και ο ρυθμός της ταινίας είναι αρκετά καλά, τα πάντα παρουσιάζονται τόσο βιαστικά, ήπια, σχεδόν ρηχά, και τα κίνητρα των χαρακτήρων μοιάζουν να διερευνώνται ελάχιστα. Από ένα σημείο και μετά, η ταινία μοιάζει να ακολουθεί κάθε κανόνα μιας βιογραφικής ταινία, συχνά επαναλαμβανόμενα.

Η ιστορία στηρίζεται στη Laura Dern, η οποία είναι αρκετά καλή σε έναν χαρακτήρα που μοιάζει παθιασμένος και στα όρια του υπερβολικού, ενώ η συμπρωταγωνίστρια της, Kristen Stewart, δίνει τη γνωστή χαρακτηριστική της γοητεία σε έναν χαρακτήρα που μοιάζει όμως να έχει ελάχιστο βάθος και έλλειψη ουσιαστικής προσωπικότητας.

Το JT LeRoy (Η πιο μεγάλη απάτη) του Justin Kelly είναι μια χαρακτηριστική βιογραφική ταινία, επίπεδη, αλλά διασκεδαστική στο σύνολο της, μην ψάχνοντας να βρει την ταυτότητά της τόσο όσο οι πρωταγωνίστριες της.

Σκηνοθεσία: Justin Kelly

Πρωταγωνιστούν: Kristen Stewart, Laura Dern, Kelvin Harrison Jr., Courtney Love, James Jagger, Dave Brown, Jim Sturgess και Diane Kruger

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..