Κριτική Ταινίας : Just Mercy

Το Just Mercy (Αγώνας για Δικαιοσύνη) του Destin Daniel Cretton είναι μια αξιόλογη και καλοφτιαγμένη ταινία, η οποία όμως υποτιμά τη δύναμη της αληθινής ιστορίας στην όποια βασίζεται, με αποτέλεσμα να καταλήγει μια ασφαλής και απλή βιογραφία.

Μετά την αποφοίτησή του από το Χάρβαρντ, ο Bryan θα μπορούσε να είχε επιλέξει μία προσοδοφόρα επαγγελματική πορεία. Αντιθέτως, κατευθύνεται στην Αλαμπάμα προκειμένου να υπερασπιστεί όσους καταδικάζονται άδικα. Αναλαμβάνει την υπόθεση του Walter McMillian, που το 1987, καταδικάζεται σε θάνατο χωρίς αποδείξεις για την περιβόητη δολοφονία ενός 18χρονου κοριτσιού. Στα χρόνια που ακολουθούν, ο Bryan εμπλέκεται σε ένα λαβύρινθο νομικού και πολιτικού παρασκηνίου, απροκάλυπτου και αναίσχυντου ρατσισμού, καθώς παλεύει για τον Walter και άλλους σαν αυτόν, με τις πιθανότητες – και το σύστημα – να είναι εναντίον τους.

Η ταινία μεταφέρει στην οθόνη την αληθινή ιστορία του δικηγόρου Bryan Stevenson, ο οποίος αγωνιζόταν για τους φυλακισμένους που δεν είχαν επαρκή εκπροσώπηση. Επικεντρώνεται κυρίως στη σχέση μεταξύ του Stevenson και του Walter McMillian, ενός αθώου που καταδικάστηκε σε θάνατο χωρίς καμία απόδειξη. Το αστυνομικό και το δικαστικό σύστημα στην Αμερική πάντοτε απεικονίζεται με μια φυλετική προκατάληψη, χρησιμοποιώντας το νόμο και το σύνταγμα για να επωφεληθούν οι λευκοί της μεσαίας και ανώτερης τάξης, ενώ παράλληλα φυλακίζει και δίνει δυσανάλογα μεγάλες ποινές τους φτωχούς έγχρωμους ανθρώπους. Το Just Mercy παίρνει ως θεματικό υπόβαθρο αυτό το πολιτιστικό πλαίσιο φυλετικής διάκρισης.

Η κινηματογράφηση της ταινίας, όπως και τα χρώματά της, είναι αρκετά καλά. Το σενάριο όμως είναι γεμάτο από συμβατικά στοιχεία και μοιάζει προβλέψιμο. Όταν μια ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να αλλάξει η ροή της ιστορίας. Θα μπορούσε, όμως, ο ρυθμός της να είναι πιο εμπλουτισμένος, αν και ακόμα και τώρα η ταινία έχει ένα όμορφα τοποθετημένο χιούμορ και κάποιες εντυπωσιακά δυναμικές στιγμές.

Ο Michael B Jordan και ο Jamie Foxx δίνουν εξαιρετικές, συγκρατημένες ερμηνείες, όμως αυτός που κλέβει την παράσταση είναι ο Rob Morgan σε έναν υποστηρικτικό ρόλο. H Brie Larson είναι καλή στον ρόλο της χωρίς να ξεχωρίζει. Στο σύνολό της, η ταινία αποφεύγει τις υπερβολές στην ανάπτυξη των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών της για χάρη της αφήγησης, και επιλέγει απλούστερους, αλλά συναισθηματικά αληθινότερους, χαρακτήρες.

Το Just Mercy (Αγώνας για Δικαιοσύνη)  είναι μια εγκάρδια και έγκαιρη ταινία, η οποία επιλέγει έναν συμβατικό και προβλέψιμο δρόμο παρουσίασης μιας εντυπωσιακής και συναρπαστικής ιστορίας δικαιοσύνης, εν μέσω αδικίας.

Σκηνοθεσία: Destin Daniel Cretton

Πρωταγωνιστούν: Michael B. Jordan, Jamie Foxx, Rob Morgan, Tim Blake Nelson, Rafe Spall και Brie Larson

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..