Κριτική Ταινίας : Life

To Life, σε σκηνοθεσία του Daniel Espinosa, είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε πρωτότυπη, ούτε μοναδική. Ωστόσο, παρόλο που χρησιμοποιεί συνηθισμένες φόρμες, μονοδιάστατους χαρακτήρες και αναμενόμενη πλοκή, δεν παύει να είναι διασκεδαστική και να πετυχαίνει να είναι μια αξιοπρεπής ταινία.

Το Life διηγείται την ιστορία ενός εξαμελούς πληρώματος του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού καθώς μελετούν ένα δείγμα εδάφους από τον Άρη, το οποίο περιέχει τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Το πλήρωμα περιλαμβάνει έναν γιατρό πού έχει περάσει υπερβολικά πολύ χρόνο στο διάστημα, μια Βρετανίδα υπεύθυνη του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών, έναν έγχρωμο βιολόγο, έναν σοφό μηχανικό, μια Ρωσίδα και έναν Ιάπωνα. Check, check, check. Καθώς μελετούν αυτό το δείγμα, εκείνο εξελίσσεται ταχέως και αυξάνεται σε μέγεθος, δύναμη και νοημοσύνη. Αρχίζει να σκοτώνει τα μέλη του πληρώματος ένα προς ένα και έτσι, το πλήρωμά μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να το σκοτώσει ή να το αφήσει στο διάστημα, πριν εκείνο καταλήξει να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης. Όλα αυτά έχουν ξαναειπωθεί στην μεγάλη οθόνη, εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο σχεδιασμός παραγωγής είναι πολύ καλός και τα ειδικά εφέ μοιάζουν πειστικά. Εκείνο όμως που καταφέρνει καλύτερα ο σκηνοθέτης της ταινίας, είναι η παρουσίαση της έλλειψης βαρύτητας και της κλειστοφοβίας του χώρου. Ανατριχιαστικές και αρκετές σκηνές θανάτου, με πολύ αίμα, και ένα αρκετά εκφοβιστικό “Alien”. Αυτό που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ταινία είναι το σενάριο. Οι χαρακτήρες δεν αναπτύσσονται ποτέ, παρόλο που το cast αποτελείται από δημοφιλείς και εξαιρετικούς ερμηνευτές όπως τον Jake Gyllenhaal, αλλά και τη Rebecca Ferguson με τον Ryan Reynolds που έρχονται από δυο επιτυχίες. Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψεις πως ένα πλήρωμα αποτελούμενο από κορυφαίους επιστήμονες μπορεί να παίρνει τόσο κακές αποφάσεις με κανένα υπόβαθρο ή έννοια της λογικής. Το τέλος προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αλλά δεν παύει να είναι αναμενόμενο. Οι ερμηνείες του Gyllenhaal και της Ferguson ξεχωρίζουν, ενώ ο Reynolds προσφέρει κάποιες κωμικές στιγμές.

Παρόλο που το Life είναι ελαφρώς απογοητευτικό, το σίγουρο είναι ότι διηγείται μια συναρπαστική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με επίκεντρο την επιβίωση. Με ένα πολύ καλό cast και αρκετά καλή σκηνοθεσία, προσφέρει μερικές ώρες διασκέδασης αλλά όχι πολλά παραπάνω…

 

Σκηνοθεσία: Daniel Espinosa

Πρωταγωνιστούν: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Hiroyuki Sanada, Ariyon Bakare και Olga Dihovichnaya

Life

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..