Κριτική Ταινίας : Marriage Story

Το Marriage Story (Ιστορία Γάμου) του Noah Baumbach είναι μια οικεία, σποραδικά αστεία και καλοφτιαγμένη ταινία, με σπουδαία κινηματογράφηση, λίγο επιφανειακή, αλλά βαθιά ειλικρινής και οδυνηρά ρεαλιστική.

Ο Charlie, ένας θεατρικός σκηνοθέτης στην εναλλακτική σκηνή της Νέας Υόρκης και η Nicole, μια υποσχόμενη ηθοποιός που δεν έχει ξεδιπλώσει το ταλέντο της, περιγράφουν εναλλάξ το τι αγαπούν ο ένας στον άλλο, μετά από δέκα χρόνια γάμου. Τα λεγόμενά τους συνοδεύονται από ένα μοντάζ των προσωπικών τους στιγμών, που αποπνέουν μια αίσθηση απόλυτης φυσικότητας: σαν μια γλυκιά αδιάκριτη ματιά στη ζωή που βρίσκει πάντα τον τρόπο να διαβρώσει τα ανθρώπινα αισθήματα. Ένα πολυεπίπεδο «δράμα διαζυγίου» που ισορροπεί ανάμεσα στο δάκρυ και το χαμόγελο και βυθίζεται στα άδυτα ενός ακατανόητου λαβυρίνθου: ο χωρισμός είναι κάτι τόσο πιο βαθύ από το απλό τέλος μιας ιστορίας.

Μια απεικόνιση της ιστορίας ενός διαζυγίου, ουσιαστικά μια ταινία για τη συντροφικότητα και την αγάπη καθώς αυτές συρρικνώνονται συστηματικά και καταστρέφονται εν μέσω της επιδίωξης της προστασίας της κάθε πλευράς, είτε οικονομικά, είτε όσο αφορά τα παιδιά, είτε συναισθηματικά. Ο διάλογος είναι συχνά διασκεδαστικός, αλλά ασαφής και αληθινός, γεγονός που είναι σημαντικό σε μια αφήγηση που στοχεύει στη συμπάθεια, όπως αυτή. Η κινηματογραφία κάνει τις πιο απλές σκηνές να ξεχωρίζουν, επιβεβαιώνοντας ότι η οπτική δύναμη του κινηματογράφου μπορεί να χαρίσει και στις πιο συνηθισμένες ιστορίες. Ο νατουραλιστικός διάλογος είναι τόσο εξισορροπημένος, που οι σκηνές μπορούν να μεταβάλλονται από κωμικές έως βαθιά σοβαρές, χωρίς καμία αλλαγή ρυθμού. Η μουσική επένδυση από τον Randy Newman είναι καταπληκτική και προσαρμόστηκε υπέροχα στην ταινία.

Ο Adam Driver και η Scarlett Johansson δίνουν αμφότεροι εξαιρετικές ερμηνείες. Το cast στο σύνολο του είναι άψογο, με την Laura Dern να ξεχωρίζει και να είναι φανταστική σε κάθε σκηνή της, και την Scarlett Johansson να λάμπει στο σύνολο της ερμηνείας της. Αλλά, είναι ο Adam Driver που απειλεί να κλέψει την παράσταση. Στην αρχή, η ερμηνεία του είναι συγκρατημένη και ζωντανεύει μέσα από συναισθήματα άρνησης, ήττας και σύγχυσης, με τον χαρακτήρα του να προσπαθεί απελπισμένα να κρατήσει μια ομοιότητα με την παλιά του ζωή, αφήνοντας χώρο στον χαρακτήρα της Johansson να ξεχωρίσει. Αλλά, στο δεύτερο μισό της ταινίας, η ερμηνεία του κορυφώνεται με μια έκρηξη, κάτι στο οποίο ο Driver έχει πλέον σχεδόν εξειδικευτεί.

Το Marriage Story (Ιστορία Γάμου) του Noah Baumbach είναι μια ταινία για την απεικόνιση ενός διαζυγίου, απίστευτα ειλικρινής και με πολλές χιουμοριστικές στιγμές, πετυχαίνει μια τέλεια ισορροπία μεταξύ δράματος και κωμωδίας.

Σκηνοθεσία: Noah Baumbach

Πρωταγωνιστούν: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Alan Alda, Ray Liotta, Julie Hagerty και Merritt Wever

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..