Κριτική Ταινίας : Murder on the Orient Express

Το Murder on the Orient Express (Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές) του Kenneth Branagh μοιάζει σαν ένα καλοφτιαγμένο διαφημιστικό προϊόν. Πασίγνωστο καστ, εντυπωσιακές σκηνές και η ιστορία της Agatha Christie συνθέτουν μια ταινία που λειτουργεί σωστά παντού..εκτός από την καρδιά του σεναρίου, το μυστήριο!

Ο Kenneth Branagh, ένας σκηνοθέτης περισσότερο γνωστός για το θεατρικό του έργο, αναβιώνει ένα σενάριο που αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις πιο εμβληματικές ιστορίες μυστηρίου, το Murder on the Orient Express (Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές). Η ταινία, αν και μένει πιστή στο σενάριο, προσπαθεί να το εκσυγχρονίσει προσθέτοντας στοιχεία όπως αυτό της επικείμενης απειλής, χωρίς όμως να μπορεί να έρθει σε επαφή με την αγωνιά που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία μοιάζουν υπερβολικά εμφανή στην κινηματογραφική τους μορφή, με τους χαρακτήρες να προδίδουν από την αρχή ότι κάτι κρύβουν ή κάποιον υποδύονται.

Οι χαρακτήρες της ταινίας αγγίζουν τα όρια της καρικατούρας, έχοντας μία υπερβολή που ταιριάζει σε θεατρική σκηνή και όχι σε κινηματογραφική αίθουσα. Σε αυτή την υπερβολή εντάσσεται σίγουρα ο χαρακτήρας του Johnny Depp, ο οποίος επιστρατεύει ακόμα μια φορά αυτή την πλευρά του εαυτού του. Γενικότερα, η ταινία βασίζεται στον ίδιο τον Branagh ο οποίος σκηνοθετεί τον εαυτό του σε μια αξιοπρεπή ερμηνεία. Εντυπωσιακή και η Michelle Pfeiffer, η οποία μοιάζει να κάνει μια δυνατή επιστροφή. Το υπόλοιπο καστ κινείται στα πλαίσια της ταινίας, χωρίς να έχει ευκαιρίες να ξεχωρίσει πραγματικά. Η σκηνοθεσία είναι επαρκής, αυτό που όμως πραγματικά κάνει την ταινία να ξεχωρίζει είναι τα σκηνικά και η κινηματογραφία της. Ιδιαίτερα κάποιες εκτεταμένες λήψεις πρόσθεταν την αίσθηση που έλειπε από το σενάριο, δίνοντας το συναίσθημα της αγωνιάς.

Το Murder on the Orient Express (Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές) είναι μια στυλιζαρισμένη, επιβλητική ταινία με έντονη θεατρική επιρροή που δεν προσθέτει κάτι καινούριο στο αριστούργημα της Agatha Christie, ούτε καταφέρνει να φτάσει στην καρδιά του. Εφιστώντας την προσοχή τόσο στην εικόνα της, όσο και στο καστ της, καταφέρνει να είναι αρκετά ευχάριστη, αλλά πολύ επιφανειακή.

 

Σκηνοθεσία: Kenneth Branagh

Πρωταγωνιστούν: Kenneth Branagh, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Josh Gad, Derek Jacobi, Leslie Odom Jr. ,Michelle Pfeiffer και Daisy Ridley

 

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..