Κριτική ταινίας : Oppenheimer

Το Oppenheimer (Οπενχάϊμερ) του Christopher Nolan είναι ένα εντυπωσιακό, ιστορικό δράμα.

Η ιστορία του ρόλου του J. Robert Oppenheimer στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια οπτικά συναρπαστική, και με αριστοτεχνικό ρυθμό, ταινία. Η αφήγησή της ξεδιπλώνεται εντυπωσιακά, διανθισμένη με βαθιά συγκινητικές σκηνές. Αν και ορισμένες στιγμές, ιδίως εκείνες που επικεντρώνονται στον Στράους, φαίνονται περιττές, ο συνολικός ρυθμός της ταινίας είναι ξεχωριστός. Η εκπληκτική κινηματογράφηση προσθέτει στην οπτική γοητεία, ενώ η μουσική είναι εξαιρετικά επιδραστική.

Με φόντο το Σχέδιο Μανχάταν και τη δίκη του Οπενχάιμερ, η ταινία εμβαθύνει στην εσωτερική ηθική πάλη που αντιμετώπιζε ο Οπενχάιμερ εν μέσω του πολιτικού ενθουσιασμού της εποχής. Παρόλο που η σκηνή της έκρηξης δεν αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές της, η υπόλοιπη αφήγηση είναι συναρπαστική και απρόβλεπτη, ακόμη και για όσους γνωρίζουν το ιστορικό πλαίσιο. Η ταινία θέτει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις συνέπειες της επιστημονικής προόδου, τη δυναμική της εξουσίας και την προσωπική ευθύνη, αφήνοντας το κοινό με πολλές σκέψεις για την ιστορία, την πολιτική και την ανθρωπότητα. Η ερμηνεία του Cillian Murphy ως Oppenheimer ξεχωρίζει, όπως και η ερμηνεία του Robert Downey Jr. ως ανταγωνιστή.

Ωστόσο, καθώς η ταινία εξελίσσεται, χάνει λίγη από την δυναμική της. Την τρίτη ώρα, δυσκολεύεται να συμβιβάσει τη συναισθηματική αναταραχή με την πυκνότητα των πληροφοριών που πρέπει να μεταδοθούν. Η εξισορρόπηση μεταξύ της ψυχαγωγίας και της εξερεύνησης του πολύπλοκου ψυχισμού του Οπενχάιμερ, γίνεται μια πρόκληση που ο Nolan δεν μπορεί να ξεπεράσει πλήρως. Παρόλα αυτά, η ταινία παραμένει must-watch για τις εξαιρετικές ερμηνείες, την υποβλητική αφήγηση και τα θέματά της.

Εν κατακλείδι, το Oppenheimer (Οπενχάϊμερ) του Christopher Nolan είναι ένα καλλιτεχνικό επίτευγμα, καθώς παρουσιάζει μια συναρπαστική περιγραφή της ζωής, της ηθικής και της επιστημονικής ιδιοφυΐας του Oppenheimer. Παρόλο που υπάρχουν προβλήματα ρυθμού και η τρίτη πράξη έχει θέματα στην εκτέλεσή της, η κινηματογραφική μαεστρία του Nolan λάμπει. Ένα μείγμα ιστορικής ακρίβειας και καλλιτεχνικής ευφυΐας, το “Oppenheimer” είναι μια αξιοσημείωτη προσθήκη στο ρεπερτόριο του σκηνοθέτη.

Πρωταγωνιστούν: Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Florence Pugh, Rami Malek, Josh Hartnett, Olivia Thirlby, Jack Quaid, Kenneth Branagh, Casey Affleck, Dane DeHaan, Gary Oldman

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..