Κριτική Ταινίας : Pain and Glory

Το Pain and Glory (Πόνος και Δόξα) του Pedro Almodovar είναι μια βαθιά προσωπική και τρυφερή ματιά στη ζωή και την ψυχή ενός καλλιτέχνη.

Η ταινία Pain and Glory διηγείται μια σειρά από συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Σαλβαντόρ Μάγιο, ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου, ο οποίος είναι πλέον στην παρακμή του. Κάποιες διαδραματίζονται στο παρόν, άλλες τις θυμάται: την παιδική του ηλικία στη δεκαετία του ’60, τη στιγμή που μετανάστευσε μαζί με τους γονείς του σε ένα χωριό στη Βαλένθια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, την πρώτη του ερωτική επιθυμία, τον πρώτο του έρωτα στη Μαδρίτη τη δεκαετία του ’80, τον πόνο αυτού του χωρισμού ενώ ο έρωτας ήταν ακόμα έντονος, τη συγγραφή ως τη μόνη θεραπεία να ξεχνάς ό,τι δεν ξεχνιέται, την πρώτη επαφή με το σινεμά, και το απέραντο κενό που δημιουργεί η αδυναμία να συνεχίζεις να κάνεις ταινίες. Το Πόνος και Δόξα μιλάει για τη δημιουργία, για τη δυσκολία να τη διαχωρίζεις από τη ίδια τη ζωή και για τα πάθη που της δίνουν νόημα και ελπίδα. Εξερευνώντας το παρελθόν του, ο Σαλβαντόρ ανακαλύπτει την άμεση ανάγκη να το διηγηθεί λεπτομερώς, και μέσα από αυτό βρίσκει τη σωτηρία του.

Ο Almodovar παρουσιάζει μια χαλαρή εξερεύνηση της ζωής ενός καλλιτέχνη με ελάχιστο μελόδραμα, σχεδόν αυτοβιογραφική. Το Pain and Glory είναι μια τεχνικά άρτια, ενδοσκοπική και εκλεπτυσμένη εξιστόρηση με μια ιδιαίτερη χρωματική παλέτα, υπέροχες ερμηνείες και μια εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στο μελοδραματικό και το σοβαρό. Το σενάριο είναι υπέροχο, με κομψές μεταβάσεις ανάμεσα σε χρονικές περιόδους. Παρόλο που η ταινία δεν έχει δομημένη αφήγηση, σπάνια σε μια ταινία με αυτή την δομή η μετάβαση είναι τόσο ομαλή όσο σε αυτή. Περιστρέφεται γύρω από τις σχέσεις του πρωταγωνιστή με ανθρώπους από το παρελθόν και το παρόν, ρίχνοντας μια ματιά στις μικρές λεπτομέρειες και τις οικείες ιστορίες της ζωή του, συνδυάζοντας το χιούμορ με ένα ελαφρύ δράμα σε μια ζεστή ιστορία.

Ο Antonio Banderas δίνει μια αβίαστη, αλλά επίπονη και εσωτερική ερμηνεία, μεταφέροντας μια πληθώρα συναισθημάτων απλά και μόνο μέσω του βλέμματός του. Εξαιρετικός σε κάθε σκηνή, ενσωματώνεται στον ρυθμό της ιστορίας καταφέρνοντας παράλληλα να ξεχωρίσει από αυτή με αξιοθαύμαστο τρόπο. Υπέροχη και η Penelope Cruz, όπως και το σύνολο του καστ.

Το Pain and Glory (Πόνος και Δόξα) του Pedro Almodovar είναι μια αισθητικά ευχάριστη, έξυπνη και χιουμοριστική ταινία, για έναν σκηνοθέτη στο παιχνιδιάρικο και οδυνηρό ταξίδι των επιλογών που έχει κάνει σε όλη τη ζωή του.

Σκηνοθεσία: Pedro Almodovar

Πρωταγωνιστούν: Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas, Julieta Serrano και Penelope Cruz

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..