Κριτική Ταινίας : Patriots Day

Το Patriots Day (Η Μέρα των Ηρώων) προσφέρει μαθήματα Αμερικανικού ηρωισμού σε μια πολύ ελκυστική συσκευασία. Με σκηνοθεσία ανάλογη καλών ταινιών δράσης και αξιόλογες ερμηνείες, είναι μια ιδανική ταινία για όσους λατρεύουν τον κλασσικό Αμερικανικό κινηματογράφο και τρόπο σκέψης.

Το Patriots Day (Η Μέρα των Ηρώων) είναι μια ταινία, από τις πολλές που έρχονται, που περιγράφει τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013. Είναι γνωστή η αδυναμία του σκηνοθέτη Peter Berg να μετατρέπει τις εθνικές τραγωδίες της Αμερικής σε ταινίες δράσης με υπερήρωες. Αυτό συμβαίνει και εδώ αφού ο πρωταγωνιστής, τον όποιο υποδύεται ο Mark Wahlberg, δεν είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο αλλά ένα δημιούργημα των σεναριογράφων, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τη δραματουργία.

Αν και η ταινία είναι βασισμένη σε μια αληθινή τραγωδία, με αληθινά θύματα και ιστορίες, οι δημιουργοί ένιωσαν την ανάγκη, αντί να διηγηθούν την ιστορία αυτών των θυμάτων, να δημιουργήσουν έναν Αμερικανό ήρωα σύμβολο. Σε μια εποχή όπου οι τρομοκρατικές επιθέσεις αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα σε πολλές χώρες, η επιλογή της ταινίας να μην παρουσιάσει το γενικότερο πρόβλημα και την πολυπλοκότητα της κατάστασης, αλλά να εστιάσει μονόπλευρα στον ηρωισμό της Αμερικανικής αστυνομίας, μοιάζει σχεδόν προσβλητική.

Ουσιαστικά, το Patriots Day (Η Μέρα των Ηρώων) είναι μια πολύ καλή ταινία. Η σκηνοθεσία του Peter Berg ταιριάζει απόλυτα στο ύφος της και η ερμηνεία του Mark Wahlberg είναι αξιέπαινη. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε όμως, είναι ότι οι άλλοι χαρακτήρες της ταινίας υπάρχουν απλά για να συμπληρώνουν την ιστορία του πρωταγωνιστή, ο οποίος παρουσιάζεται χωρίς ελαττώματα και χωρίς γκρι ζώνες. Ο ρυθμός της ταινίας είναι καλός και, εκτός κάποιων σκηνών, υπάρχει ένταση και αγωνία. Αν η ταινία δεν ήταν βασισμένη σε μια αληθινή τραγωδία, θα αποτελούσε μια πολύ διασκεδαστική ταινία δράσης.

Το Patriots Day (Η Μέρα των Ηρώων) είναι ένα καλοφτιαγμένο και συναισθηματικό αφιέρωμα στο θάρρος και τον ηρωισμό ενός φανταστικού χαρακτήρα, με φόντο την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013.

Σκηνοθεσία: Peter Berg

Πρωταγωνιστούν: Mark Wahlberg, Kevin Bacon, John Goodman, J. K. Simmons και Michelle Monaghan

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..