Κριτική Ταινίας : Shazam!

Το Shazam! του David F. Sandberg είναι μια πολύχρωμη, ζωντανή και ανεπιτήδευτη ταινία υπερηρώων. Ένα μείγμα ελαφριάς κωμωδίας, συνηθισμένου δράματος και δράσης που λειτουργεί τέλεια.

Όλοι κρύβουμε έναν υπερήρωα μέσα μας, απλά χρειάζεται ένα ξόρκι για να τον κάνουμε να φανερωθεί. Ο Billy Batson, χάρη στην ευγενική «χορηγία» ενός αρχαίου μάγου, κάθε φορά που φωνάζει τη λέξη SHAZAM! μεταμορφώνεται από 14χρονος έφηβος στον ενήλικα ομώνυμο υπερήρωα. Ωστόσο, παρά το θεόρατο και γεροδεμένο σώμα του, παραμένει μέσα του ένα παιδί που, όπως είναι φυσικό, διασκεδάζει με την ενήλικη έκδοση του εαυτού του, κάνοντας ό,τι θα έκανε κάθε έφηβος που θα αποκτούσε υπερδυνάμεις: κάνει την πλάκα του! Μπορεί να πετάξει; Βλέπει με ακτίνες Χ; Μπορεί να εξαπολύσει αστραπές από τα χέρια του; Μπορεί να κάνει κοπάνα από το σχολείο; Με τη βοήθεια του ειδήμονα σε υπερηρωικά ζητήματα φίλου του Freddy, ο Shazam δοκιμάζει τα όρια των ικανοτήτων του με την ανεμελιά του παιδιού που κρύβει μέσα του. Αλλά θα χρειαστεί να μάθει να ελέγχει τις ικανότητες του για να κατατροπώσει τις φονικές δυνάμεις του κακού που βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο του Dr. Sivana, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι τον Shazam.

Στον κόσμο της ιστορίας μας, εκεί όπου υπάρχει ο Superman και ο Batman, o Billy Batson είναι ένα παιδί που πραγματοποιεί αυτή την ευχή». Αλλά για τον Billy, υπάρχει μία ανατροπή. Δεν αποκτά απλώς υπερδυνάμεις, αλλά γίνεται ένας ενήλικας, τουλάχιστον εμφανισιακά, που ακούει στο όνομα SΗΑΖΑΜ, ακρωνύμιο των Solomon, Hercules, Atlas, Zeus, Achilles και Mercury.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες σύγχρονες ταινίες με υπερήρωες, το Shazam! δεν βασίζεται στις έντονες σκηνές δράσης και στην ανάγκη να νικηθεί το κακό, αλλά στην ανάπτυξη των χαρακτήρων του. Είναι μια ταινία που λειτουργεί σαν μια ιστορία ενηλικίωσης, με γνώμονα ένα φοβισμένο, χαμένο αγόρι που ανακαλύπτει το αληθινό νόημα της οικογένειας. Αν και η ταινία δεν παίρνει ποτέ τον εαυτό της στα σοβαρά, δεν φοβάται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά θέματα και να δείξει την αληθινή δυναμική των χαρακτήρων. Το χιούμορ λειτουργεί, αν και μοιάζει λίγο παλιακό ανά διαστήματα, όμως εκεί η ταινία που κερδίζει, είναι σε κάποιες εκπληκτικά συναισθηματικές στιγμές, οι οποίες δίνουν πραγματικό νόημα στην ιστορία. Ο ρυθμός της ταινίας είναι επίσης αρκετά καλός και αλλάζει συνεχώς, αλλά αρμονικά, από απλή κωμωδία μέχρι μια πολύ σκοτεινή ταινία. Τα οπτικά εφέ είναι καλοφτιαγμένα κάνοντας την εικόνα ένα ακόμα προτέρημα της ταινίας.

Οι χαρακτήρες είναι εμπνευσμένοι και ολοκληρωμένοι. Ακόμα και ο κάπως μονοδιάστατος κακοποιός έχει σαφή κίνητρα που ενισχύουν την ιστορία στο σύνολο της. Ο Zachary Levi προσφέρει μια εξαιρετική και χαρισματική ερμηνεία σε έναν ρόλο που μοιάζει να γράφτηκε πάνω του, ενώ ο Mark Strong είναι επίσης δυνατός στον ρόλο του κακού, αν και πολύ συγκεκριμένος. Οι νεαρότεροι ηθοποιοί συμπληρώνουν αυτό το δυνατό καστ, με τον Asher Angel να εντυπωσιάζει και τον Jack Dylan Grazer να κλέβει την παράσταση.

Το Shazam! του David F. Sandberg αναμιγνύει το συμβατικό με το ασυνήθιστο σε μια εγκάρδια, συναρπαστική και εντελώς διασκεδαστική οικογενειακή ταινία με υπερήρωες.

Σκηνοθεσία: David F. Sandberg

Πρωταγωνιστούν: Zachary Levi, Mark Strong, Asher Angel, Jack Dylan Grazer και Djimon Hounsou

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..