Κριτική ταινίας : Silent Night (Σιωπηλή Οργή)

Το Silent Night (Σιωπηλή Οργή) του John Woo είναι μια νοσταλγική αναφορά στις ταινίες δράσης της δεκαετίας του ’90, με την απουσία διαλόγων να λειτουργεί ως μια νότα μοναδικότητας, επιτρέποντας στα καλοσχεδιασμένα πλάνα της να βρεθούν στο επίκεντρο.

Ο εμβληματικός σκηνοθέτης ταινιών δράσης Τζον Γου επιστρέφει με μια συγκλονιστική ιστορία εκδίκησης με πρωταγωνιστή τον Τζόελ Κίναμαν.

Το Silent Night είναι μια κινηματογραφική αναδρομή στη δεκαετία του ’90, θυμίζοντας cult ταινίες εκδίκησης όπως το Darkman και το The Crow. Αντλώντας έμπνευση και από σύγχρονες ταινίες όπως το “John Wick”, ο σκηνοθέτης της ταινίας John Woo, ο οποίος έχτισε τη διεθνή καριέρα του σε λεγόμενες Β movies, προσθέτει διακριτικά κινέζικα στοιχεία, δίνοντας έμφαση στο δράμα και χρησιμοποιώντας τη μουσική με λυρικό τρόπο – μια επιλογή που υπογραμμίζει κάθε χειρονομία χωρίς την ανάγκη διαλόγου. Η απουσία διαλόγων είναι μια φιλόδοξη επιλογή απο μόνη της και κάνει την ταινία να βασίζεται σε καλοσχεδιασμένα πλάνα, εντυπωσιακές σκηνές και μια κομψότητα που αποτυπώνεται σε αργή κίνηση. Η ταινία εμβαθύνει στον ψυχισμό των χαρακτήρων της, χρησιμοποιώντας την απουσία λέξεων για να εντείνει τον αντίκτυπο των βίαιων σκηνικών δράσης.

Η ταινία βασίζεται σε ψυχολογικά και δραματικά στοιχεία, ξεφεύγοντας από την αναμενόμενη δράση αυτού του τύπου ταινιών. Ο Woo αφιερώνει σημαντικό χρόνο στην ανάπτυξη των χαρακτήρων στη δεύτερη πράξη, δημιουργώντας μια ταινία που συνδυάζει την κλασική δράση με κάτι βαθύτερο. Η ωμή δράση που έχει κάποιες στιγμές προσθέτει ρεαλισμό, ισορροπώντας με επιτυχία τα συναισθήματα, την ιστορία και τη δράση. Το κλισέ και το ήπιο σενάριο όμως, μαζί με κάποια φυλετικά στερεότυπα, την κάνουν να χάνει κάτι απο την μοναδικότητα της. Η ερμηνεία του Joel Kinnaman προσθέτει στην αφήγηση, αντισταθμίζοντας την σεναριακή αυτή έλλειψη. Το χριστουγεννιάτικο σκηνικό, αν και δεν αξιοποιείται επαρκώς, δεν παρεμβαίνει στην πλοκή, προσφέροντας μια νοσταλγική αίσθηση των 90s.

Εν κατακλείδι, το Silent Night (Σιωπηλή Οργή) του John Woo παρουσιάζει την προσπάθεια του σκηνοθέτη για μια ταινία δράσης χωρίς διαλόγους, που εξισορροπεί το δράμα, τη δράση και το συναίσθημα.

Σκηνοθεσία: John Woo

Πρωταγωνιστούν: Joel Kinnaman, Catalina Sandino Moreno, Yoko Hamamura, Kid Cudi, Harold Torres

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..