Κριτική Ταινίας : Solo: A Star Wars Story

To Solo: A Star Wars Story, ή απλά Solo, του Ron Howard είναι μια διασκεδαστική ταινία με συμπαθητικούς χαρακτήρες, αρκετές δόσεις χιούμορ, κινηματογραφικής δράσης και εφέ, η οποία αφηγείται μια απίστευτα συμβατική ιστορία που, όχι απλά δεν προσθέτει τίποτα παραπάνω, αλλά μετατρέπει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες του σύμπαντος του Star Wars σε έναν συνηθισμένο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Han Shot First…κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι νέοι ιδιοκτήτες των χαρακτήρων του Star Wars, η μικρή Disney, και αποφάσισαν ο Han να είναι ο πρώτος χαρακτήρας ο όποιος θα αποκτήσει prequel και θα βρει νεότερο ερμηνευτή. Οι συστάσεις βέβαια είναι περιττές. Ο Han Solo είναι ο χαρακτήρας που σύστησε τον Harrison Ford στη επιτυχία, ο λόγος που έγινε αργότερα ο Indiana Jones και ένας από τους τρεις βασικούς χαρακτήρες του πιο επιτυχημένου franchise όλων των εποχών. Στο Solo: A Star Wars Story ο μυθικός λαθρέμπορος μας ξανασυστήνεται και μας μιλάει για τη ζωή του πριν συναντήσει τον Luke και τη Leia. Μαθαίνουμε λοιπόν πώς ο Han αποφάσισε να γίνει πιλότος της αυτοκρατορίας και πώς τελικά πέρασε στην ζωή του λαθρέμπορου. Πώς γίνεται φίλος με τον μελλοντικό του συν-πιλότο Chewbacca και πώς συναντά τον περιβόητο Lando Calrissian. Ακόμα και για την παιδική του αγάπη, την υπολοχαγό Qi’ra, και τον ρόλο που έπαιξε στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και των επιλογών του.

Η ερώτηση όμως είναι, κατά πόσο το To Solo: A Star Wars Story θα μπορούσε να σταθεί ως ανεξάρτητη ταινία; Ουσιαστικά πρόκειται για μια ταινία με αρχή, μέση και τέλος, αλλά σε καμία περίπτωση κάποιος από τους χαρακτήρες δεν θα μπορούσε να ενδιαφέρει χωρίς την προϊστορία της επιτυχίας που υπάρχει ήδη. Η ταινία είναι ένα σύνολο σκηνικών και σκηνών δράσεων, πολύ καλοφτιαγμένων, που ενώνονται αναγκαστικά και προβλέψιμα μέσα από ένα σενάριο που προσπαθεί να ενταχθεί μέσα στο σύμπαν του Star Wars χωρίς να αγγίξει την μαγεία του, αφού ο χαρακτήρας του Solo είναι ανθρώπινος και πρέπει να παραμείνει.

Ο Alden Ehrenreich δεν είναι ο Harrison Ford και αυτό ίσως είναι καλό, γιατί δίνει μια άλλη γοητεία στον Solo. Λείπει όμως ο κυνισμός που έκανε τον χαρακτήρα να ξεχωρίσει καθώς μοιάζει περισσότερο ευθύς ήρωας παρά γκρίζος χαρακτήρας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Donald Glover που δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με τον Lando, αλλά με τον Donald Glover στο κοστούμι του Lando. Η Emilia Clarke, ο Woody Harrelson και ο Paul Bettany, ως ο κύριος κακός της ταινίας, συμπληρώνουν το cast, με τον Harrelson να ξεχωρίζει ως μια φιγούρα μέντορα. Η Clarke επιχειρεί να ενταχθεί πάλι σε ένα μεγάλο franchise, αλλά δεν έχει τη στιβαρότητα να πείσει ως η γυναικά για την όποια ο Han θα έκανε τα πάντα, αλλά μοιάζει ίσως σαν μια ρομαντική παρένθεση στην ζωή του. Ένα απο τα κυριότερα προβλήματα της ταινίας είναι ότι ως κοινό είναι δύσκολο να δεθείς συναισθηματικά με χαρακτήρες που είναι παροδικοί, αφού ήδη γνωρίζουμε ποιος επιζεί και ποιος όχι, καθώς και το πόσο σημαντικοί θα είναι στην πορεία τις ιστορίας. Ο σχεδιασμός παραγωγής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο εντυπωσιακός, αφού τα πλάσματα και τα κοστούμια του σύμπαντος είναι φαντασμαγορικά.

To Solo: A Star Wars Story του Ron Howard είναι μια περιπέτεια, μια διασκεδαστική βόλτα στο σύμπαν του Star Wars παρέα με μερικούς αγαπημένους χαρακτήρες. Προβλέψιμο αρκετές φορές, υπερβολικό άλλες, ποντάρει στη νοσταλγία και στις επικές σκηνές και όχι στο να διηγηθεί ικανοποιητικά και στέρεα άγνωστες πτυχές ενός χαρακτήρα που έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία.

 

Σκηνοθεσία: Ron Howard

Πρωταγωνιστούν:  Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Thandie Newton, Phoebe Waller-Bridge, Joonas Suotamo και Paul Bettany.

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..