Κριτική Ταινίας : Split

Διασκεδαστικό και συναρπαστικό με εμφανείς επιρροές από τον Hitchcock, το Split (Διχασμένος) είναι ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ με υπερφυσικές πινελιές, το οποίο αποτελεί μια από τις αρτιότερες ερμηνείες του James McAvoy και την καλύτερη ταινία του M. Night Shyamalan, ο οποίος επιστρέφει θριαμβευτικά μετά από μια σειρά μέτριων ταινιών.

Ο σκηνοθέτης M. Night Shyamalan, που μετά την Έκτη Αίσθηση είχε αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές ώστε πολλοί να τον ονομάζουν ακόμα και διάδοχο του Spielberg, επιστρέφει με μια άρτια ταινία μετά από μια σειρά μέτριων, έως και κακών ταινιών. Το Split, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του Άφθαρτος (2000), καταφέρνει να είναι συναρπαστικό και γοητευτικό. H σκηνοθεσία του Shyamalan είναι αρκετά καλή, με πολλές σκηνές επηρεασμένες από τον πρωτεργάτη του είδους Alfred Hitchcock, δοσμένες όμως σωστά μέσα στην εποχή. Το σενάριο δεν έχει βάθος, αλλά υπάρχουν αρκετές στιγμές έντασης και χιούμορ. Ένα πρόβλημα είναι ίσως το ότι η ανατροπή στο τέλος δεν είναι τόσο εντυπωσιακή αν δεν γνωρίζεις το σύμπαν που ο σκηνοθέτης δημιούργησε με το Άφθαρτος και, με βάση το γεγονός πως μεταξύ των δύο ταινιών υπάρχει απόσταση 16 ετών, αυτό είναι πολύ πιθανό για την πλειοψηφία των θεατών.

Αυτό όμως που είναι πραγματικά εντυπωσιακό, είναι η ερμηνεία του James McAvoy,  ο οποίος κάνει ένα showcase των δυνατοτήτων του. Σε έναν ρόλο πολύ δύσκολο που απαιτεί να αποδώσει μια ατέλειωτη σειρά συναισθημάτων και να αλλάξει την εξωτερική του εμφάνιση χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά μέσα, ο ίδιος, όχι απλά εντυπωσιάζει, αλλά μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί οι παραγωγοί δεν έβγαλαν την ταινία λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ώστε να μπορέσει να είναι υποψήφιος για τα βραβεία της Ακαδημίας. Αρκετά καλή είναι και η Anya Taylor-Joy, την οποία γνωρίσαμε φέτος από το The Witch.

Το Split (Διχασμένος) είναι μια ταινία όπου υπάρχει αυτή η Χιτσκοκική δυσοίωνη αίσθηση του τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι θα συμβεί και θέλει χρόνο για να φτάσεις εκεί. Με μια καταπληκτική ερμηνεία από το James McAvoy και με πολύ ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία, το Split είναι μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου που είδαμε τελευταία. Αν είσαι λάτρης του είδους δεν πρέπει να το χάσεις.

 

 

Σκηνοθεσία και Σενάριο: M. Night Shyamalan

Πρωταγωνιστούν: James McAvoy, Haley Lu Richardson και Brad William Henke

Στους Κινηματογράφους

 

Πες μας την άποψη σου..