Κριτική Ταινίας : Submergence

Το Submergence (Στο Βαθύ Γαλάζιο) του Wim Wenders είναι μια επιτηδευμένη μελοδραματική ταινία με δύο χαρισματικούς πρωταγωνιστές, η οποία δεν καταφέρνει να πείσει για την ειλικρίνεια των συναισθημάτων και των προθέσεων της, ούτε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, ούτε προς το κοινό.

Ο James κρατείται αιχμάλωτος σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα στην ανατολική ακτή της Αφρικής. Χιλιάδες μίλια μακριά, στη θάλασσα της Γροιλανδίας, η Danielle ετοιμάζεται να βουτήξει στον πυθμένα του ωκεανού. Η απομόνωση αυτή παρασύρει τη σκέψη τους στο προηγούμενο έτος. Εκεί όπου μια τυχαία συνάντηση σε μια παραλία της Γαλλίας, τους έκανε να ερωτευτούν. Το Submergence (Στο Βαθύ Γαλάζιο) αποτελεί κυρίως μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δυο αντισυμβατικούς και ιδιαίτερους ανθρώπους, μιας βιο-μαθηματικού που ειδικεύεται στην ωκεανολογία και ενός ανθρώπου που εργάζεται σε μια ΜΚΟ στην Σομαλία αντιμετωπίζοντας τη λειψυδρία.

Η προσπάθεια της ταινίας να εντάξει μέσα στον κορμό της τόσα κοινωνικά, περιβαλλοντολογικά και πολιτικά προβλήματα και να τα προβάλει μέσα από δύο μόνο ανθρώπους, καταλήγει σε μια σειρά βαρετών και κλισέ συγκυριών που μοιάζουν υπερβολικές και βαθιά ανειλικρινής. Όσο και αν αναφέρεται το θέμα της ρύπανσης ή η κατάσταση στη Σομαλία, δεν υπάρχει καν η προσπάθεια να αγγιχτούν πραγματικά τα θέματα ή να υπάρξει μια εμβάθυνση κάτω από την επιφάνεια. Έτσι, καταλήγουν απλά το background μια αγάπης που ποτέ δεν αναπτύχθηκε στην ταινία ή περιγράφονται μέσα από έναν κακοφτιαγμένο διάλογο.

Ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές, την Alicia Vikander και τον James McAvoy, υπάρχει μια σπίθα χημείας που σίγουρα οφείλεται στο ότι πρόκειται για δυο από τους πιο ταλαντούχους νέους ηθοποιούς του Hollywood, και όχι στην υποστήριξη που παίρνουν απο το σενάριο. Αξιοπρεπείς και οι δύο στις ερμηνείες τους, χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν. Σε αντίθεση όμως με το σενάριο, η μουσική επένδυση είναι υπέροχη, όπως και η κινηματογραφία με αρκετά καλοστημένες σκηνές.

Το Submergence (Στο Βαθύ Γαλάζιο) του Wim Wenders είναι μια περίπλοκη και συγκεχυμένη ταινία, που παρά τη σωστή πρώτη ύλη και τις μεγάλες προσδοκίες της, χαρακτηρίζεται πλήρως από την έκφραση “πολύ κακό για το τίποτα…”.

 

 

Σκηνοθεσία: Wim Wenders

Πρωταγωνιστούν:  Alicia Vikander, James McAvoy

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..