Κριτική Ταινίας : Submergence

Το Submergence (Στο Βαθύ Γαλάζιο) του Wim Wenders είναι μια επιτηδευμένη μελοδραματική ταινία, με δύο χαρισματικούς πρωταγωνιστές, που δεν καταφέρνει να πείσει για την ειλικρίνεια των συναισθημάτων και των προθέσεων της ούτε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ούτε προς το κοινό.

Σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα στην ανατολική ακτή της Αφρικής, ο James, κρατείται αιχμάλωτος. Χιλιάδες μίλια μακριά στη θάλασσα της Γροιλανδίας, η Danielle ετοιμάζεται να βουτήξει στον πυθμένα του ωκεανού. Η απομόνωση αυτή παρασύρει τη σκέψη τους στο προηγούμενο έτος. Εκεί όπου μια τυχαία συνάντηση σε μια παραλία στη Γαλλία τους έκανε να ερωτευτούν. Το Submergence (Στο Βαθύ Γαλάζιο) είναι κυρίως μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δυο αντισυμβατικούς και ιδιαίτερους ανθρώπους, μιας βιο μαθηματικού που ειδικεύεται στην ωκεανολογία και ενός ανθρώπου που εργάζεται σε μια ΜΚΟ στην Σομαλία αντιμετωπίζοντας την λειψυδρία..

Η προσπάθεια της ταινίας να εντάξει μέσα στον κορμό της τόσα κοινωνικά, περιβαλλοντολογικά και πολιτικά προβλήματα και να τα προβάλει μέσα από δύο μόνο ανθρώπους καταλήγει σε μια σειρά βαρετών και κλισέ συγκυριών που μοιάζουν υπερβολικές και βαθιά ανειλικρινής. Οσο και αν αναφέρεται τα θέματα της ρύπανσης ή την κατάσταση στην Σομαλία, δεν υπάρχει καν η προσπάθεια να αγγιχτούν πραγματικά ή να υπάρξει μια εμβάθυνση κάτω από την επιφάνεια, καταλήγουν έτσι απλά το background μια αγάπης που ποτέ δεν αναπτύχθηκε στην ταινία ή περιγράφονται από ένα κακοφτιαγμένο διάλογο.

Ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές την Alicia Vikander και James McAvoy υπάρχει μια σπίθα χημείας, που σίγουρα οφείλετε στο ότι πρόκειται για δυο από τους πιο ταλαντούχους νέους ηθοποιούς του Hollywood και όχι στην υποστήριξη που παίρνουν απο το σενάριο. Αξιοπρεπείς και οι δύο στις ερμηνείες τους, χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν. Σε αντίθεση όμως με το όλο σενάριο η μουσική επένδυση είναι υπέροχη, όπως και η κινηματογραφία με αρκετά καλοστημένες σκηνές.

Το Submergence (Στο Βαθύ Γαλάζιο) του Wim Wenders είναι μια περίπλοκη και συγκεχυμένη ταινία, που πάρα την σωστή πρώτη ύλη και τις μεγάλες προσδοκίες της, χαρακτηρίζεται πλήρως από την έκφραση “πολύ κακό για το τίποτα…”

 

 

Σκηνοθεσία: Wim Wenders

Πρωταγωνιστούν:  Alicia Vikander, James McAvoy

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..