Κριτική Ταινίας : The Aeronauts

Το The Aeronauts (Οι αεροναύτες) του Tom Harper είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία, παράξενα δομημένη και με σχετικά ήπιους χαρακτήρες, αλλά εντυπωσιακή οπτικά.

Λονδίνο, 1862. Οι θεατές συγκεντρώνονται εκστασιασμένοι για να παρακολουθήσουν την απογείωση ενός αερόστατου, τη στιγμή που ο μετεωρολόγος James Glaisher αγχωμένος περιμένει την πιλότο Amelia Wren να κάνει την θεαματική της είσοδο. Τόσο νέος στην επιστημονική κοινότητα και παλεύοντας για να τον πάρουν στα σοβαρά, ο Glaisher δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τα «ακροβατικά» της Wren, την ίδια στιγμή που εκείνη γνωρίζει πως αυτού του είδους οι επιδείξεις είναι και εκείνες που μπορούν να προσελκύσουν τεράστιες χρηματοδοτήσεις. Η πτήση τους θα εξυπηρετήσει διπλό σκοπό, αφού θα σπάσει το γαλλικό ρεκόρ αιώρησης, και παράλληλα θα βοηθήσει τον Glashier να συλλέξει δεδομένα για τις αμφισβητούμενες προβλέψεις του καιρού. Όσο οι δυο τους ανεβαίνουν πιο ψηλά, τόσο ο αέρας γίνεται πιο κρύος και επικίνδυνος, αλλά κυρίως οι αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν φαίνονται δυσκολότερες και ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου.

Βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία, η όποια όμως μεταφέρεται στην οθόνη με αρκετά φανταστικά στοιχεία αφού, στην ουσία, ο χαρακτήρας της Wren δημιουργείται για την ταινία, το Aeronauts αποτελεί ένα μπερδεμένο επικό δράμα. Περιστασιακά συναρπαστικό, με εκπληκτικές εικόνες και σίγουρα εντυπωσιακή παραγωγή, δεν μπορεί να ξεπεράσει τον γρήγορο ρυθμό και τις αναδρομές που δυσκολεύουν τους χαρακτήρες στο να μοιάζουν ολοκληρωμένοι και σημαντικοί. Η δομή της αφήγησης δεν είναι γραμμική με αποτέλεσμα, κάθε φορά που η ταινία αποκτά ενδιαφέρον, να επιστρέφει σε θαμπές αναδρομές απορροφώντας εντελώς το ενδιαφέρον από τη βασική ιστορία και προσπαθώντας να αντλήσει ένταση από ανούσια backstory και προσωπικά δράματα. Έτσι, η ταινία χάνει όλη τη δυναμική της με απότομες περικοπές, που έχει ως αποτέλεσμα έναν παράλογο ρυθμό.

Η σκηνοθεσία του Harper είναι καλή, δίνοντας έμφαση στις εκφράσεις των πρωταγωνιστών, μέσα σε όλη αυτή την επική ατμόσφαιρα. Ο Eddie Redmayne και η Felicity Jones είναι εξυπηρετικοί, με την Jones ιδιαίτερα να δίνει μια αρκετά καλή ερμηνεία και τη χημεία τους να δίνει ώθηση στην ταινία. Εκεί που η ταινία αποτυχαίνει, είναι στο να δώσει ιστορική σημαντικότητα, αλλά και βάθος στον Glaisher ως πρωτοπόρο επιστήμονα. Τα φώτα, τα σκηνικά και τα κουστούμια είναι άριστα σχεδιασμένα, δίνοντας μια καλή αίσθηση μιας άλλης εποχής.

Το The Aeronauts (Οι αεροναύτες) του Tom Harper είναι μια συναρπαστική και επιφανειακή περιπέτεια βασισμένη σε βιογραφικά στοιχεία, αλλά ιστορικά ανακριβής και με αμφισβητήσιμη αφήγηση.

Σκηνοθεσία: Tom Harper

Πρωταγωνιστούν: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Himesh Patel και Tom Courtenay

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..