Κριτική Ταινίας : The Fall of the American Empire

Το The Fall of the American Empire (H Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας) του Denys Arcand είναι μια ταινία συμπαγής στην πλοκή της, διασκεδαστική και φιλόδοξη, αλλά αντιφατική και αδέξια σε ορισμένες πτυχές της.

Ο 36χρονος Pierre-Paul Daoust, ένας διανοούμενος με διδακτορικό στη φιλοσοφία, αναγκάζεται να εργαστεί ως κούριερ για να τα βγάλει πέρα. Μία μέρα, εν ώρα εργασίας, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μίας ένοπλης ληστείας που πάει στραβά: δύο νεκροί και τσάντες γεμάτες εκατομμύρια πεταμένες κάτω. O Pierre-Paul έρχεται αντιμέτωπος με το δίλημμα του να φύγει με άδεια χέρια ή να πάρει τα λεφτά και να φύγει

Κεντρικός πυλώνας του The Fall of the American Empire (H Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας) είναι η πολιτική της σύγχρονης εποχής. Η ταινία προσπαθεί να συνδυάσει μια ρομαντική κωμωδία με το δράμα και, ταυτόχρονα, επιχειρεί και τον κοινωνικό σχολιασμό με αναφορές σε συνεχιζόμενα ζητήματα, όπως το αναζωπυρωμένο αντι-μεταναστευτικό συναίσθημα που κυριαρχεί στον δυτικό κόσμο. Όμως, τα χρήματα είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από κάθε πτυχή αυτής της ιστορίας, άμεση και έμμεση. Ο σκηνοθέτης επιδιώκει να τονίσει και να καταδικάσει την ανισορροπία που επιβάλλει η κατανομή του πλούτου και την κυκλική φύση στην οποία επιβάλλεται η εν λόγω ανισορροπία, αλλά δυστυχώς η ταινία καταλήγει να στέλνει σχετικά μικτά μηνύματα χωρίς να καταφέρνει να πετύχει τον αρχικό στόχο της.

Οι τρεις κύριοι χαρακτήρες έχουν εξαιρετική χημεία και ο τρόπος ανάπτυξής τους τους κάνει πολύ συμπαθείς, σε ένα σενάριο με σχετικά καλό ρυθμό και ερμηνείες που το υποστηρίζουν. Όμως, παρά τη σχετικά σφιχτή πλοκή και τον απλοϊκό και διασκεδαστικό τρόπο προσπάθειας μετάδοσης του κοινωνικού σχολίου, υπάρχουν υπο-ιστορίες που δεν καταλήγουν πουθενά και δεν προωθούν την αφήγηση.

Το The Fall of the American Empire (H Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας) του Denys Arcand είναι μια αρκετά χαρακτηριστική, αστεία και καλοφτιαγμένη ταινία, γεμάτη κοινωνικά μηνύματα, αλλά ασταθής στο σύνολο της.

Σκηνοθεσία: Denys Arcand

Πρωταγωνιστούν: Maxim Roy, Yan England, Remy Girard, Anoulith Sintharaphone, Maripier Morin, Patrick Emmanuel και Abellard

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..