Κριτική Ταινίας: The Kindness of Strangers

Το The Kindness of Strangers (Η Καλοσύνη των Ξένων) του Lone Scherfig είναι ένα τυπικό μελόδραμα, ένας παράξενος συνδυασμός κωμωδίας, δράματος και παραμυθιού σε ένα προβλέψιμο και συναισθηματικό σενάριο.

Στη Νέα Υόρκη του σήμερα, το ρωσικό εστιατόριο του εκκεντρικού ιδιοκτήτη Timofey αποτελεί κομβικό σημείο για τις ζωές τεσσάρων αγνώστων μεταξύ τους προσώπων. Η Clara, μια νεαρή μητέρα που ξεφεύγει μαζί με τα παιδιά της από τον βίαιο σύζυγό της. Ο Mark, ένας πρώην κατάδικος και νυν μάνατζερ του εστιατορίου. Η Alice, μία χαμηλών τόνων νοσοκόμα και ερασιτέχνης θεραπεύτρια. Ο Jeff, ένας νεαρός άνδρας που ψάχνει απεγνωσμένα για δουλειά και αναγνώριση. Σε καιρούς ραγδαίας κοινωνικής ανασφάλειας, ακόμα και οι μικρότερες συμπτώσεις μπορούν να φέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα για τους ήρωες της ιστορίας καθώς οι ίδιοι ανακαλύπτουν σταδιακά πως η ελευθερία και η ελπίδα βρίσκονται ανάμεσά τους

Συνδυάζοντας ένα σύνολο ιστοριών, η ταινία παρουσιάζει την Νέα Υόρκη ως τόπο άπειρης καλοσύνης, όπου όλα τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και οι άνθρωποι βρίσκουν την ευτυχία. Αυτή η ζεστασιά και η ανθρωπιά όμως, επισκιάζεται από ένα αντικλιμακτικό σενάριο που στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα περίεργο παζλ στο οποίο κανένα από τα κομμάτια δεν ταιριάζει.

Οι χαρακτήρες, αν και το σύνολο του καστ δίνει αξιοπρεπείς ερμηνείες, είναι επίπεδοι και ανεπαρκώς ανεπτυγμένοι και σε συνδυασμό με μια ακανόνιστη ροή και ρυθμό καταστούν την ταινία, αν και όμορφα φτιαγμένη, στατική και προβλέψιμη. Ο σουρεαλισμός που χρειάζεται για την παρουσίαση μιας τέτοιας ουτοπικής αφήγησης υποκαθιστάτε από μια απλή και ασφαλής ρουτίνα, με αποτέλεσμα η ιστορία να ακροβατεί χωρίς αποτέλεσμα ανάμεσα στο ψεύτικο και στο πειστικό.

Το The Kindness of Strangers (Η Καλοσύνη των Ξένων) του Lone Scherfig ένα παραμύθι για τις ζωές των ξένων με φόντο μια ουτοπική Νέα Υόρκη, τεχνικά όμορφο αλλά σεναριακά ανεπαρκές και αναληθές.

Σκηνοθεσία: Leigh Whannell

Πρωταγωνιστούν: Andrea Riseborough, Tahar Rahim,  Zoe Kazan, Bill Nighy,  Caleb Landry Jones και Jay Baruchel

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..