Κριτική Ταινίας : The Northman

Το The Northman (Ο άνθρωπος απ’ τον Βορρά) του Robert Eggers είναι μια εντυπωσιακά γυρισμένη, συναρπαστική ιστορία εκδίκησης, η οποία αντλεί τον μυστικισμό της από τη σκανδιναβική μυθολογία.

Ένας πολύ νεαρός πρίγκηπας είναι στα πρόθυρα της ηλικίας που θα γίνει άνδρας. Ενώ ετοιμάζεται να καθίσει στο θρόνο του πατέρα του, η μοίρα του σφραγίζεται ανεξίτηλα από μια αιματηρή και αναίτια σφαγή: ο πατέρας του δολοφονείται βάναυσα από τον θείο του, ο οποίος μάλιστα απαγάγει τη μητέρα του μικρού αγοριού. Φεύγοντας από το Βασίλειο του νησιού με μια βάρκα, το παιδί ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Δύο δεκαετίες αργότερα, ο ήρωας έχει γίνει ένας ατρόμητος πολεμιστής που εισβάλλει σε χωριά και τα λεηλατεί, μέχρι που μια απόκοσμη μάντισσα του θυμίζει τον αιώνιο όρκο του, ότι οφείλει να εκδικηθεί για τον άδικο χαμό του πατέρα του, να σώσει τη μητέρα του, και να σκοτώσει τον άπληστο θείο του. Σε αυτή τη διαχρονική ιστορία, ένας περιφρονημένος ήρωας, δίχως πατέρα και μέντορα, θα ανακτήσει την τιμή του απέναντι σε αυτούς που ατίμασαν τις ρίζες του.

Η ταινία είναι βασισμένη στον σκανδιναβικό μύθο του Άμλεθ, ενός πρίγκιπα Βίκινγκ που θέλει να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του από τα χέρια του θείου του, μύθος ο οποίος και ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ. Το The Northman είναι μια τεχνικά καθηλωτική και αναμφισβήτητα θεαματική ταινία. Η χρήση της σκανδιναβικής μυθολογίας είναι εξαιρετική, ο μυστικισμός χρησιμοποιείται τόσο για να τρομοκρατήσει τον Άμλεθ και να τον βοηθήσει στην εκδίκησή του, όσο και να δώσει “απαντήσεις” στα σεναριακά κενά της ταινίας, σε μια κατά τα άλλα απλή και ξεκάθαρη ιστορία.

Υπάρχει μια βαναυσότητα σε όλα. Οι σκηνές των μαχών είναι καλά χορογραφημένες και οι έντονες γκρι αποχρώσεις διαμορφώνουν το γενικότερο κλίμα της ταινίας, το οποίο παρασύρεται από τη βία και το πάθος και όχι από τους χαρακτήρες, στους όποιους δεν επενδύει πολύ. Ο Alexander Skarsgard και η Nicole Kidman είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους, με τον Skarsgard να αγκαλιάζει πλήρως την ζωώδη φύση του ρόλου του.

Το The Northman (Ο άνθρωπος απ’ τον Βορρά) του Robert Eggers είναι μια εξαιρετική και συναισθηματικά φορτισμένη ταινία, η οποία παρασύρει τον θεατή στην υπερβολική ιστορία της.

Σκηνοθεσία: Robert Eggers

Πρωταγωνιστούν: Willem Dafoe, Alexander Skarsgard, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Anya Taylor-Joy, Claes Bang, Phill Martin, Gustav Lindh, Bjork

Στους κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..