Κριτική ταινίας : The Promised Land

Το The Promised Land (H Γη της Επαγγελίας) του Nikolaj Arcel είναι ένα συγκλονιστικό και οπτικά εντυπωσιακό ιστορικό έπος, που εμβαθύνει με επιτυχία στην πολυπλοκότητα της ταξικής σύγκρουσης και της ανθρώπινης επιμονής.

Ο Μαντς Μίκελσεν , στη δανέζικη αυτή υπερπαραγωγή, συνεργάζεται και πάλι με τον ελληνικής καταγωγής Νικολάι Αρσέλ (Ο Έρωτας της Βασίλισσας, Μαύρος Πύργος ) και ενσαρκώνει ένα πραγματικό πρόσωπο, τον Λούντβιχ Κάλεν: έναν μοναχικό λοχαγό ταπεινής καταγωγής, καρπό της παράνομης σχέσης μιας υπηρέτριας και ενός ευγενή, που είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει το όνειρό του με κάθε κόστος. Έτσι, το 1755, ζητά την άδεια του Βασιλιά ώστε να καλλιεργήσει τον αφιλόξενο χερσότοπο της Γιουτλάνδης και να δημιουργήσει εκεί μια βασιλική αποικία, με αντάλλαγμα να του δοθεί ένας τίτλος ευγενείας. Αλλά θα βρει πολλά εμπόδια στον δρόμο του, με κυριότερο τον ημιπαράφρονα και σαδιστή γαιοκτήμονα Φρέντερικ ντε Σίνκελ, τον πανίσχυρο άνδρα της περιοχής, που βλέπει την εξουσία του να απειλείται… Όμως ο Κάλεν, ένας ηθικός αλλά απίστευτα ισχυρογνώμων άνδρας, δεν το βάζει κάτω κι ας υφίσταται τα πάνδεινα.

Το The Promised Land είναι ένα συναρπαστικό και συναισθηματικά φορτισμένο κινηματογραφικό ταξίδι. Ο Mads Mikkelsen ενσαρκώνει τον Ludvig Kahlen, έναν αποφασισμένο Δανό αγρότη του 18ου αιώνα, ο οποίος είναι και το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας. Η ταινία παρουσιάζει μια βάναυσα ρεαλιστική απεικόνιση της εποχής, φέρνοντας τους θεατές αντιμέτωπους με άβολες στιγμές που αποκαλύπτουν την αδυσώπητη φύση της. Αν και είναι περιστασιακά υπερβολικά βίαιη και με ένα τέλος που αφήνει περιθώρια βελτίωσης, παραμένει ένα must-see για τους λάτρεις του δανέζικου κινηματογράφου.

Η κύρια δύναμη της ταινίας έγκειται στην εξαιρετική ερμηνεία του Mads Mikkelsen, που απογειώνει μια κατά τα άλλα συνηθισμένη κινηματογραφική προσπάθεια. Η χαρισματική και γεμάτη χαρακτήρα ερμηνεία του Ludvig Kahlen αναδεικνύει την ευελιξία του ως ηθοποιού.

Το σενάριο, η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες συνδυάζονται και δημιουργήσουν μια σφιχτοδεμένη ροή που ενισχύει σταθερά την αφήγηση.

Η ταινία αποτυπώνει υπέροχα τον επικό αγώνα ενός εκκολαπτόμενου αγρότη που αντιμετωπίζει έναν αδίστακτο βαρόνο. Κάθε χαρακτήρας έχει έναν καλά καθορισμένο τόξο χαρακτήρα και κάθε εξέλιξη της πλοκής εξυπηρετεί τη συνολική ιστορία.

Το The Promised Land είναι ένα συναισθηματικά φορτισμένο ιστορικό έπος που εμβαθύνει στις προκλήσεις της εξημέρωσης της άγριας γης και της αντιπαράθεσης με τη φιλαργυρία της πλούσιας ελίτ. Διατηρεί αριστοτεχνικά την ένταση καθ’ όλη τη διάρκειά της, καθιστώντας την μια δυνατή δίωρη εμπειρία.

Εν κατακλείδι, το “The Promised Land” είναι ένα έξυπνο, συναρπαστικό και βίαιο έργο εποχής που αναδεικνύει το εξαιρετικό ταλέντο του Mads Mikkelsen. Αν και επισύρει συγκρίσεις με παρόμοια ιστορικά έπη, ξεχωρίζει με τη συναισθηματικά ηχηρή αφήγηση και τις καθηλωτικές ερμηνείες του.

Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen, Amanda Collin, Simon Bennebjerg

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..